Cupra Formentor 2024: svěží vzhled a vylepšený výkon

V Madridu proběhlo oficiální odhalení nového modelu Cupra Formentor. Sportovní SUV nabídne výkon až 328 koní.

Vydáno 30.04.2024

Cupra Formentor je na trhu od roku 2020 a stala se celosvětově nejoblíbenějším modelem značky. V naději, že se udrží zájem zákazníků o tohle sportovní SUV, prošel Formentor docela výraznou úpravou, a to nejen v interiéru, ale došlo i k vylepšení motorů.

Modernizovaný Formentor získal novou přední část vozu, přičemž členitá příď je údajně inspirovaná žraločím nosem. Velmi otevřená mřížka chladiče a tenký přívod vzduchu těsně pod přídí mají zajistit dostatek chlazení, logo Cupry je přemístěno na kapotu a nechybí trojúhelníkové Matrix LED světlomety, které vzadu doplňuje osvětlené logo automobilky ve středu diodového pásu. Zadní část vozu byla také přepracována s novým difuzorem a spoilerem.

Uvnitř je nyní Formentor vybaven 12,9palcovým centrálním dotykovým displejem s novým informačním a zábavním systémem, který má podle Cupry nyní snadněji použitelné rozhraní pro uživatele, zejména pokud jde o ovládání klimatizace. Stále jsou zde dotykové ovladače pro teplotu a hlasitost audia v kabině, ale nyní jsou osvětlené. Řidiči mohou do nového infotainmentu přidat přizpůsobitelné widgety a standardem jsou bezdrátové Apple CarPlay a Android Auto. Cupra dodává, že vylepšením prošel i digitální displej řidiče a nová 15wattová podložka pro bezdrátové nabíjení, která díky funkci chlazení zabraňuje přehřátí telefonu.

Formentor bude k dispozici s výběrem ze zážehových, vznětových, mild-hybridních nebo plug-in hybridních motorizací s výkony od 148 do 328 koní. Základem nabídky je 1,5litrový zážehový motor TSI spojený se šestistupňovou manuální převodovkou, přičemž ho můžete zvolit i jako mild-hybrid s automatickou převodovkou.

Následuje Formentor e-Hybrid, který bude nabízen s výkonem 201 koní nebo 268 koní. Novinkou je plug-in hybrid, který má základ v benzinové 1.5, která společně s elektromotorem dodává výkon 204 nebo 272 koní. Výhodou je oproti předchozí generaci větší 19,7kWh baterie s dojezdem přes 100 km na jedno nabití.

Verze VZ se špičkovým přeplňovaným 2,0litrovým zážehovým motorem je nabízena ve dvou variantách: s výkonem 261 koní nebo 328 koní. První je spárována se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou a pohonem předních kol. Výkonnější verze s výkonem 328 koní je k dispozici s pohonem všech kol.

První vozy budou k dispozici už v červnu letošního roku.

Zdroj: Cupra, Autoexpress.co.uk

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem