Callum Skye: lehký a výkonný elektrický off-road

Elektrický off-road z dílny známého designera Iana Calluma má být mimořádně schopný v terénu. Problém není klikatá silnice, ostré štěrkové cesty, nedotčený písek ani zasněžená krajina.

Vydáno 27.11.2023
1
/
6

Ian Callum je v automobilovém průmyslu známou postavou. Svoji kariéru začínal u automobilky Ford, dále působil jako šéf designu značky Jaguar, kdy se podílel na vzniku modelů XE, F-Type nebo I-Pace. Pro automobilku Aston Martin navrhoval mimo jiné modely DB7 či Vanquish.

V roce 2019 si pak založil vlastní společnost, přičemž vizi prvního vlastního automobilu představil před pár dny. Jde o Callum Skye - elektrický kompaktní vůz s pohonem všech kol, který je navržen jako rekreační off-road a bude také homologován pro jízdu na silnici.

Skye, jehož prototypy se začnou testovat už v prvním čtvrtletí roku 2024, je výkonný čtyřmístný vůz, který kombinuje designové prvky superauta s mohutným terénním vozidlem. Zadní okno lze vyjmout, čímž se z vozu stane mini pick-up a skleněné panely ve spodní části dveří napomáhají viditelnosti v terénu.

Lehký off-road váží pouze 1150 kg a má rozložení hmotnosti mezi nápravami v poměru 50:50. Hnací ústrojí tvoří elektromotory na přední a zadní nápravě s celkovým výkonem něco málo pod 300 koní. Z 0 na 100 km/h to vytáhne za necelé 4 sekundy. Baterie s kapacitou 42 kWh by měla zajišťovat dojezd okolo 270 km. Na plné nabití u dostatečně dimenzovaného stojanu budete čekat údajně jen 10 minut.

Jestli se Callum Skye opravdu dostane do výroby zatím není jisté, avšak cílem společnosti je vytvořit pár desítek exemplářů, které si zájemci mohou pořídt za cenu cca 2,8 milionů korun.

 

Zdroj: callumdesigns.com, motortrend.com, autoexpress.co.uk

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem