Bugatti Bolide: závodní hypercar pro náročné

To, co začalo jako experimentální koncept, se stalo realitou. Bugatti vyrobilo 40 exemplářů závodního hypermodelu Bolide.

Vydáno 23.11.2023
1
/
5

Design modelu se od konceptu téměř nezměnil. Lehký a vysoce pevný monokok byl vytvořen speciálně pro hypersportovní vůz Bugatti. Vyroben je z kompozitů z uhlíkových vláken a výsledkem je hmotnost pouze 1 450 kg, což znamená, že má o půl tuny méně než model Chiron.

Vůz je poháněn 8,0litrovým motorem W16 se čtyřmi turbodmychadly, který zajišťuje výkon 1 578 koní a 1 600 Nm točivého momentu. Automobilka uvedla: „Být za volantem hypersportovního vozu Bugatti určeného pouze pro závodní dráhu je vícerozměrným smyslovým zážitkem, který se nepodobá ničemu jinému. Ústředním bodem tohoto pohlcujícího dobrodružství je interiér Bolide kabina, která čerpá inspiraci ze světa motoristického sportu na vysoké úrovni a je ovlivněna vynikajícím řemeslným zpracováním a jedinečným luxusem."

Interiér Bolide byl vytvořen výhradně pro tento projekt, včetně optimalizovaných závodních sedadel a high-tech volantu X-theme, jehož design byl vytvořen ve spolupráci s testovacími jezdci Bugatti, kteří specifikovali své potřeby ​​kompaktního a ergonomického vzhledu s osmi tlačítky, které jsou umístěny optimálně pro snadnou ovladatelnost klíčových funkcí. Dále si mohou zájemci vybrat z mnoha možností čalounění, včetně kůže, semiše a Alcantary.

Řidič i spolujezdec získají šestibodové pásy, které schválila FIA, a pro ještě větší bezpečnost je kokpit Bolide vybaven bezpečnostním prvkem HANS (Head And Neck Support), což je systém ochrany krku a hlavy.

První vozy se k zákazníkům dostanou už v roce 2024. Cena je 3,5 milionu liber, v přepočtu tedy více než 98 milionů korun.

 

Zdroj: newsroom.bugatti.com, autoexpress.co.uk

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem