Auto pro film Avatar. Vision AVTR má být ozvěnou budoucnosti

Jak by vypadalo auto z filmu Avatar, kdyby jej měli postavit Na’vi, domorodí obyvatelé Pandory? Možná to si řekli designéři vozu Vision AVTR. Tento výtvor se podobá automobilu jen svým obrysem. Více než stroj připomíná živoucí organismus, se kterým se můžete doslova propojit.

Vydáno 08.01.2020
1
/
6

Legendární snímek Avatar od režiséra Jamese Camerona se má v roce 2021 vrátit se svým pokračováním. Už teď se ale objevují první snímky z filmu a co víc, existuje auto, které jakoby vyrostlo na Pandoře. Vision AVTR je společným dílem Jamese Camerona a společnosti Mercedes-Benz. Spojuje nejnovější technologie a futuristické myšlenky.

Vision AVTR joystick

Výsledkem je nádherné auto, které dokáže cítit váš puls a dech. Nemá volant ani palubní desku, jen obří display a na místě, kde většinou bývá řadící páka, je nějaký druh joysticku. Na něj položíte ruku a joystick se aktivuje. Auto nebo možná tvor auto připomínající, pak změří váš tep, dech, tlukot srdce a dokáže tak zjistit, kdo „za volantem“ sedí. Světla ve Visionu AVTR pak synchronizovaně proudí v rytmu vašeho tepu. Není to tak pouhá synchronizace auta s vaším telefonem. Auto se spojí přímo s vámi. Pomocí joysticku můžete auto ovládat. Vision umí údajně jezdit i do boku.

 Vision AVTR kola

Kola Visionu AVTR jsou inspirována lesními duchy z Avatara. Ve filmu to jsou semena posvátného stromu, která vypadají jako vznášející se medůzky. Vzadu na místě zadního nárazníku proudí malé pramínky světel. Světýlka proudí tím rychleji čím rychleji jede samotný Vision. Na střeše tohoto organismu jsou jakési klapky připomínající šupiny. Ty reagují na pohyby vašich rukou, ale prý mohou reagovat i na okolní chodce nebo auta.

 

Vision AVTR je elektromobil. Potahy jsou z „veganské kůže“ a v interiéru jsou i recyklované plasty. Předseda správní rady Mercedesu, Ola Källenius tvrdí, že Vision má být ukázkou toho, jak technologie a příroda dokážou žít harmonicky.

James Cameron s touto myšlenkou souhlasí. Dle jeho slov často přemýšlí o budoucnosti. „Budeme stále jen brát nebo se začneme starat? Hodláme se k naší planetě otočit zády?“ pronesl režisér na konci prezentace. Auto se sice ještě pár let sériově vyrábět nebude, ale určitě je to v plánu.

Myslíte, že je v autech šetrných k životnímu prostředí budoucnost?

Sdělte nám svůj názor níže nebo na našem Facebooku.

Zdroj: gearp, ytb

Související články

Konec poslíčkům s pizzou, jídlo budou rozvážet roboti
Roboti a umělá inteligence nepřicházejí, oni už jsou tu. Fungovat mohou pro různá odvětví běžného života jako například při rozvozu jídla. Jak...
Vydáno 02.01.2020
Špehují nás naše auta?
V dnešní době umí automobily spoustu věcí. Pomalu, ale jistě se blížíme k době, ve které se budou auta řídit sama. Než k tomu dospějeme, inženýři...
Vydáno 19.12.2019
Auta, kterými jezdí Avengers
Filmovou sérii Avengers zná pravděpodobně každý. Hrdinové těchto filmů se často musejí přemisťovat z místa na místo a většinou nechodí pěšky. Jaká...
Vydáno 15.12.2019

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem