Alfa Romeo Giulia SWB Zagato: elegantní kupé dostane V6

Nová Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je ohromující dvoudveřové superkupé V6 postavené na oslavu 100 let spolupráce dvou italských firem. Na základě Alfy Romeo Giulia, ale s novou a zcela na zakázku vyrobenou karoserií z uhlíkových vláken, byl nejnovější projekt Zagato navržen ve spolupráci s vlastním designérským týmem Alfy, v čele s Alejandrem Mesonero, jako duchovní nástupce řady „Sprint Zagato“ kupé Alfa z konce 50. let, která inspirovala i radikální stejnojmenné kupé z roku 1989.

Vydáno 26.12.2022
1
/
4

Důležité však je, že Zagato říká, že vývojové a výrobní procesy byly prováděny zcela nezávisle a odznak Alfa Romeo na přední části je „výhradně pro popisné a propagační účely“. 

Vůz je postaven na stejné platformě Giorgio jako Giulia, ale s výrazně zkráceným rozvorem „v souladu se sportovní tradicí Zagato“. Navíc jsou upraveny proporce, které se více podobají SZ z roku 1989, známému jako Il Mostro. Jde o nejnovější přírůstek v dlouhé řadě 150 modelů Alfa Romeo přepracovaných italským designérským domem, který sahá až k Tipo G1 z roku 1921, přepracované tehdejší luxusní vlajkové lodi Alfy. 

Nejbližší příbuzný novému modelu je Alfa Romeo Giulia GTAm, osazená ohnivým V6 s dvojitým turbodmychadlem o výkonu 533 koní a šestistupňovou manuální převodovkou. O výkonu SWB Zagato nepadlo ani slovo, ale vzhledem k tomu, že jeho dvoudveřový karbonový plášť je pravděpodobně lehčí než u většího GTAm, je na dosah zrychlení z 0-100 kilometrů za méně než 3,5 sekundy.

Alfa Romeo zg

Alfa Romeo zg

Mesonero ze společnosti Alfa uvítal nový výtvor: „Alfa Romeo SZ, zkratka, která vyvolává emoce, má kořeny v hluboké historii výroby karoserií, v historii vozů vyrobených s péčí. Filozofie tohoto nového 2023 SZ je filozofie 60. let s karoserií poháněnou jednoduchostí, aerodynamikou a lehkostí."  Dále upozornil na charismatický design světlometů 3+3, podobný tomu, který nosí současné sériové vozy Alfa Romeo, který byl charakteristickým znakem SZ z roku 1989, stejně jako na dvojitou bublinkovou střechu a záď, kterou nazývá „typickým řešením karoserie Zagato“.

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem