Znáte tzv. Holandský chvat?

Že netušíte, co si pod pojmem Holandský chvat představit? Tato jednoduchá metoda otevírání dveří od auta může zachránit něčí život i vaše auto.

Vydáno 20.01.2022

Než se na tuto metodu podíváme podrobněji, tak si nejprve vysvětlíme ještě jeden pojem. Tzv. dooring je druh dopravní silniční nehody, kdy dojde k otevření dveří automobilu, které překvapí nic netušícího cyklistu (popřípadě chodce nebo někoho, kdo projíždí kolem na koloběžce či skútru). Cyklista je sražen dveřmi automobilu, které byly řidičem nebo jiným pasažérem otevřeny rychle a nečekaně, protože ten pečlivě nezkontroloval okolní provoz.

Některé automobilky se tomu snaží předcházet svými asistenčními systémy, které dokáží detekovat blížící se cyklisty.  Na druhou stranu zase cyklistům se doporučuje, aby předvídali a při jízdě podél zaparkovaných aut počítali s nutností rychlého zastavení.

cyklista vs auto

Existuje ale i další způsob, který takovým případům dokáže zabránit. Tím se dostáváme k výše zmiňovanému Holandskému chvatu. Jde o postup, který pomůže ochránit další účastníky silničního provozu i vaše auto. Princip je takový, že každý, kdo z auta vystupuje, by měl dveře otevírat vzdálenější rukou. Jako řidič vozidla použijete tedy pravou ruku. Při tom dojde k natočení celého těla do polohy, ve které budete mít možnost se podívat na cestu za sebou.

Jednoduché, ale rozhodně účinné. Zkuste si tento pricip otevírání dveří osvojit a vyhněte se tak zbytečné srážce.

Holandský chvat

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem