Výroba Škody Kodiaq pokračuje v Kvasinách

Příchodu druhé generace SUV Kodiaq se dočkáme už za pár měsíců. Do prodeje se dostane v následujícím roce.

Vydáno 07.06.2023

První generace Škody Kodiaq přišla na trh v roce 2016. Jde o velké SUV mladoboleslavské automobilky, které slaví úspěch mezi zákazníky i u odborníků. Motoristický pořad Top Gear v roce uvedení model označil za „Nejlepší automobil pro velké rodiny”, o rok později se Kodiaq stal Autem roku v České republice, v Polsku a v Bulharsku a ocenění „SUV roku 2017" získal v Číně a ve Francii. Téhož roku byl oceněn i design vozu v Red Dot Design Award. Ve výčtu titulů by se jistě dalo pokračovat, protože za své působení získala Škoda Kodiaq už více než 40 mezinárodních ocenění.

Do dnešního dne bylo v továrnách v České republice, v Číně, Indii, na Ukrajině a do ukončení výroby také v Rusku (březen 2022) vyrobeno už přes 800 000 vozů Kodiaq. V současnosti se pracuje na druhé generaci modelu, jejíž výroba zůstane i nadále v českých Kvasinách, tudíž automobilka zahájila rozsáhlé úpravy tamních montážních linek. Podle tiskové zprávy Škoda Auto právě probíhá výroba předsériových vozů a sériová výroba odstartuje příští rok.

Škoda Kodiaq vyroba

V Kvasinách, které se nachází nedaleko Hradce Králové, sjíždí momentálně z linky také Superb, jehož výroba se ovšem přesune začátkem příštího roku do Bratislavy. Tím se zvedne kapacita pro výrobu nových vozů Kodiaq a Karoq až o 150 000 vozů ročně.

Samotná rekonstrukce montážní linky vyjde zhruba na 12 milionů euro. Peníze budou využity například na integraci moderních technologií v oblasti manipulátorů, montáže podvozku, dopravníků a úpravy robotů pro nanášení lepidel na zasklení. Továrna se zároveň chce připravit i na budoucí výrobu plu-in hybridní verze Kodiaqu. Předpokládá se, že po přestavbě bude každý den vyrobeno až 410 nových automobilů.

Škoda Kodiaq vyroba vozu

Nový Kodiaq bude dostupný s benzínovými a naftovými motory, které poprvé doplní plug-in hybridní a mild hybridní pohonná jednotka.

Automobilka si je jistá tím, že nový Kodiaq bude úspěšným nástupcem svého oblíbeného předchůdce.

 

Zdroj (včetně fotografií): skoda-auto.cz  

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem