Volvo vyzývá automobilový průmysl, aby přešel na elektropohon

Šéf automobilky Volvo, Håkan Samuelsson, tvrdí, že elektromobily jsou budoucností světa a všechny alternativy by se měly zrušit. K oné budoucnosti by tak dle Samuelssona mělo dojít dříve.

Vydáno 02.12.2020

Samuelsson na digitální konferenci – Financial Times Future of the Car, vyzval celý automobilový průmysl k tomu, aby se zavázali kompletně přejít na auta poháněná pouze elektromotory. Tvrdí, že to podpoří poptávku a celkový rozvoj elektromobility. „Čím déle se budou alternativy držet, tím pomaleji to půjde,“ řekl Samuelsson k rozvoji elektromobility. Samo Volvo se zavázalo, že do roku 2025 bude vyrábět pouze elektromobily nebo plug-in hybridy a do 20 let pouze elektromobily. Vzhledem k tomu, že brzy vstoupíme do roku 2021, tak číslo 2025 vypadá až strašidelně.  

Ionity OMW

Podle Samuelssona pandemie Covidu-19 pomohla pochopit, že automobilový průmysl se musí změnit. Jak přesně k tomu dopomohla neříká. Volvo věří, že elektromobily jsou správná cesta a jsou na to připraveni. Jsou na to připraveni také kupující? Podle Volva je to tak půl na půl, ale jakmile budou elektromobily v nabídce lidé na novou technologii přejdou snáze. U přechodu na elektromobily očekávají stejný průběh jako u přechodu z normálních telefonů na smartphony.

No ale co nabíjení? Je svět připravený na nával elektromobilů? Na to má Samuelsson jasnou odpověď. „Pokud se elektromobily nebudou prodávat, nikdo do nabíjecích stanic nebude investovat,“ vysvětlil. Samuelsson se také setkal s otázkou, co říká na zákaz aut se spalovacími motory do roku 2030Británii. Podle něj je to sice trochu rychlé, ale pořád je lepší podpořit elektromobilitu zákazem spalovacích motorů než různými dotacemi pro rozvoj.

Kdy přesně proběhne kompletní přechod na elektromobily prý rozhodnou sami zákazníci, ale jak se píše výše, bude to do dvaceti let. (Od roku 2025 bude Volvo dělat alespoň plug-in hybridy).

Automobilku Volvo k tomuto rozhodnutí vedla jednoduchá otázka. Jsou spalovací motory budoucností dopravy? Podle Volva nejsou, a tak chtějí udělat krok do nového světa co nejrychleji. Ať už milujete benziňáky nebo nafťáky sebevíc, zkuste se alespoň na chvíli zamyslet nad stejnou otázkou jako Volvo.

Jsou spalovací motory budoucností dopravy?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: autocar

Související články

Autonomní auta jako drogové muly?
Představa autonomního auta jako drogové muly dává dokonalý smysl. Když policie auto zastaví, nenajde nikoho, koho by mohla obvinit. Hacknutý systém...
Vydáno 01.12.2020
10 nejbrutálnějších sporťáků roku 2020
Hluk motoru, pořádná rychlost, tvary jako z jiného světa. Drahým silným sporťákem by se určitě projel každý. Přinášíme vám seznam deseti brutálních...
Vydáno 30.11.2020
Nejlepší policejní auta na světě
Policejní auta musejí být rychlá a bezpečná, se spoustou moderních vychytávek. Takových aut je potřeba hodně, aby policisté zvládali pomáhat a...
Vydáno 26.11.2020

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem