Volvo EX90: Novinka, která láká na bezpečí

Nástupce SUV XC90 zná datum své premiéry. Už 9. listopadu představí švédská automobilka veřejnosti nejbezpečnější model své historie - elektrické SUV EX90.

Vydáno 26.09.2022

Automobilka je známá pro svůj důraz na pasivní i aktivní bezpečnost a velkým množstvím bezpečnostních prvků. Dokonce jako vůbec první výrobce automobilů začala v roce 1959 sériově montovat tříbodové bezpečnostní pásy do svých modelů. Byla také první, která omezila maximální rychlost svých vozů na 180 km/h.

Volvo dlouhodobě pracuje na snížení množství nehod se svými vozy a bezpečnost se zde skloňuje ve všech pádech, proto i nová vlajková loď švédské firmy bude při svém debutu vybavena bezpečnostními a asistenčními systémy nové generace.

Nový EX90 bude vybaven vyspělou technologií na ochranu chodců, cyklistů a dalších účastníků silničního provozu, stejně jako cestujících. Joachim de Verdiera, vedoucí oddělení Safe Vehicle Automation ve společnosti Volvo Cars, uvedl: „Věříme, že EX90 je nejbezpečnějším vozem Volvo, jaký kdy vyjel na silnici. Spojujeme naše chápání vnějšího prostředí s podrobnějším chápáním pozornosti řidiče. Když se všechny naše bezpečnostní systémy, senzory, software a výpočetní výkon spojí, vytvoří kolem vás preventivní ochranný štít, a vy ani nebudete vědět, že tam je, dokud ho nebudete potřebovat.

Volvo EX90

Senzory, kterými bude nový vůz vybaven, budou vnímat vnější i vnitřní prostor vozidla. Budou zde kamery, radar i LiDAR, který bude umístěn v přední části vozu u střechy a bude pomocí laseru hlídat okolní prostředí. Jeho hlavní výhodou je, že na rozdíl od kamer není závislý na světelných podmínkách a dohlédne do vzdálenosti až 250 metrů. K tomu bude k dispozici ještě šestnáct ultrazvukových senzorů, osm kamer a pět radarů. Výsledkem má být snížení počtu nehod, které vedou k vážnému zranění nebo smrti až o 20 %.

Vzhled vozu zatím není veřejnosti známý. Určitou představu mohou tvořit patentové snímky z Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO). Vůz bude oficiálně představen 9. listopadu a do prodeje by se měl dostat v roce 2023. Nějakou dobu by se měl prodávat současně s modelem XC90.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem