Automobilky budou mít vlastního virtuálního asistenta od Amazonu

Amazon poskytne svého virtuálního asistenta Alexa automobilkám, aby si ho mohli upravit a používat ve svých automobilech. První budou značky skupiny FCA – Fiat, Chrysler, Alfa Romeo, Jeep a jiné.

Vydáno 18.01.2021

Alexa je virtuální asistent založený na umělé inteligenci od společnosti Amazon. Alexa dokáže hlasově interagovat s lidmi a plnit jejich úkoly jako například číst zprávy, poskytovat informace o sportu, počasí, dopravním provozu, ovládat ostatní zařízení chytré domácnosti, pouštět hudbu, objednávat věci z Amazonu a další. Alexa je dostupná i v České republice, ale zatím jen v anglickém jazyce.

Amazon nyní otevře systém Alexa pro automobilky, aby si jej mohly samy upravit, přizpůsobit pro svoje auta a přidávat vlastní funkce. První, kdo ji použije, bude společnost FCA, pod kterou mimo jiné spadají značky jako Fiat, Chrysler, Alfa Romeo nebo třeba Jeep. FCA zatím neřekla, která konkrétní auta nebo značky budou mít Alexu jako první nebo kdy zhruba se s touto funkcí dá počítat. V některých autech už Alexa je a dá se s ní například platit za benzín, ale funguje bokem vedle vlastních hlasových asistentů automobilek.

Výhodu pro automobilky to má hlavně tu, že nebudou muset s vývojem hlasového asistenta začínat od nuly. Taky asistenta nebudou muset neustále samy aktualizovat.

Vzniknou tak dva hlasoví asistenti, kteří budou moci fungovat současně, Alexa a vlastní hlasový asistent na bázi Alexy. Systém rozezná, který z těchto dvou asistentů je vhodný pro splnění vašeho požadavku. Video níže ukazuje Alexu fungující zároveň s hlasovým asistentem jménem Brandon (ten slouží pouze pro potřeby videa). Žena ve videu si například přes Alexu objedná a zaplatí lososa, a když chce najít parkování, Alexa osloví Brandona a Brandon parkování zjistí a navrhne to nejbližší.

Jak byste využili hlasovou asistenci v autech?

Diskuze viz →  forum.auta.cz 

 

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: carndriver, wiki

Související články

Propady v prodejích PSA Groupe kvůli pandemii
PSA Groupe zaznamenala za rok 2020 značný pokles v prodejích všech značek, které sdružuje. Pokles byl celých 27,8 %, tedy víc jak jedna čtvrtina....
Vydáno 14.01.2021
Volkswagen Group odhalil dopad pandemie na prodeje za rok 2020
Některé značky, které spadají pod Volkswagen Group, zveřejnily své prodejní výsledky za rok 2020. Popisují dopad pandemie na jejich prodeje....
Vydáno 12.01.2021
Jak mohou kokosové skořápky zlepšit jízdu autem
Aktivní uhlí je látka, kterou lze dostat například z kokosových skořápek, skořápek z vlašských ořechů nebo i ze dřeva. Vědci z Carbon Air přišli na...
Vydáno 11.01.2021

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem