Uhlíkově neutrální palivo pro Formuli 1

Mezinárodní automobilová federace (FIA) se snaží vyvinout biopalivo, které by používaly formule při závodech Formule 1. Do roku 2030 by se F1 mělo stát uhlíkově neutrální.

Vydáno 17.12.2020

FIA sdružuje různé národní automobilové asociace. Ve FIA se dohodli na strategii, která má vést k uhlíkové neutralitě Formule 1. Chtějí tak snížit dopady motosportů na životní prostředí. Strategie začíná už od roku 2021, tedy už za necelý měsíc. V současné době už existuje verze Formule 1 s názvem Formule E, kde se závodí v elektroformulích, které tím pádem nespalují palivo a nevypouští zplodiny. Ale elektroformule nezávodí společně s normálními formulemi a ani je nemají nahradit, takže to problém zplodin neřeší. (jak krásný to pocit použít v dnešní době slovo normální)

Za účelem čistšího životního prostředí zadala FIA vývoj biopaliva, které by mělo být uhlíkově neutrální. Vzorky nového biopaliva už FIA poslala výrobcům motorů F1. První várky už zkoušejí Ferrari, Honda, Mercedes-AMG a Renault. Tyto společnosti totiž dodávají hybridní motory V6 pro 10 týmů F1.

Prezident FIA, Jean Todt, řekl, že FIA přebírá odpovědnost za nízkouhlíkovou budoucnost motosportů a snaží se přispět k „zelenější planetě.“ Členské kluby FIA prý jejich ekologickou strategii schvalují. Strategii společnosti FIA podporují i přední světové energetické společnosti, a díky této spolupráci může FIA, jak sám Todt říká, kombinovat nejlepší technologické a environmentální vlastnosti.

Jean Todt

Jean Todt

Toto udržitelné palivo se vyrábí z biologického odpadu. O složení biopaliva toho FIA zatím víc neřekla. Benzín je benzín, ale jestli si F1 udrží svou rychlost, zvuk a duši, ať si používají palivo, jaké chtějí. A jestli ne… no přiznejme si, že na světě existují i zábavnější závody.

Máte rádi Formuli 1?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Kontakt: redakce@auta.cz          

Zdroj: autocar

Související články

Hyundai kupuje společnost, která vyrábí roboty
Boston Dynamics vyrábí velmi moderní roboty. Známé jsou především dva modely, z nichž jeden připomíná člověka a druhý psa. V Hyundai se rozhodli,...
Vydáno 15.12.2020
Nové světlomety mají zachránit životy po celém světě, kromě USA
Automobilky v čele s Audi vyvinuly nové světlomety, které jsou technologicky mnohem dál než současné technologie. K dispozici budou všude, kromě...
Vydáno 11.12.2020
Automobilový průmysl a kryptoměny: Proč koupit auto za Bitcoin?
Bitcoin je internetová open-source P2P platební síť a také v této síti používaná kryptoměna. Hlavní unikátností Bitcoinu je jeho plná...
Vydáno 08.12.2020

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem