Toyota v Kolíně dočasně uzavřena. Co je důvodem?

Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně funguje od roku 2005. Toho roku byla zahájena výroba kompaktních městských modelů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1.

Vydáno 25.01.2023

Celková investice se tenkrát vyšplhala na více než 25 miliard korun, přičemž v Kolíně vybudování závodu vytvořilo tisíce pracovních pozic. V letech 2020 - 2021 došlo k rozšíření továrny a investovaly se 4 miliardy korun do nových technologií včetně těch hybridních. V roce 2021 přezala Toyota nad továrnou plné vlastnictví (dříve šlo o solečný podnik PSA Group) a investovala více než 180 milionů eur do rozšíření závodu.

Od zahájení výroby sjelo z výrobní linky celkem téměř 4 miliony vozů. Toyota zde aktuálně vyrábí mini crossover Aygo X a malý hatchback Yaris.

Toyota výroba tabulka

Zdroj: Toyotacz.com

Od února bude ovšem továrna dočasně uzavřena. Automobilka už o tomto rozhodnutí informovala všechny dodavatele i zaměstnance.

Kvůli nedostatku komponentů v dodavatelském řetězci budeme nuceni od 31. ledna dočasně zastavit výrobu," řekl v úterý mluvčí závodu Tomáš Paroubek. Podle něj chybí komponenty do obou modelů. „Loni jsme řešili drobná zastavení výroby kvůli chybějícím komponentům, nyní se to týká obou modelů,“ doplnil mluvčí. Není to poprvé, co byla továrna nucena zavřít, přičemž výroba byla zastavena v polovině roku 2021 v důsledku nedostatku polovodičových čipů, který celosvětově omezil výrobu v několika průmyslových odvětvích.

Očekává se, že uzavření závodu ovlivní evropské dodací lhůty u obou modelů. Automobilka na svých webových stránkách uvádí, že by zákazníci měli kontaktovat místní prodejce ohledně dodacích lhůt konkrétních modelů.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem