Připraveni na zimu: tipy, jak vyzrát na namrzlé auto

Teploty pod nulou pro většinu řidičů znamenají otravné škrábání skel. Často si kvůli tomu musíme přivstat, je to pracné a ne vždy zcela účinné. Zapomeňte na zdlouhavé odmetání sněhu smetáčkem a škrábání, při kterém mrznou prsty. Máme pro vás několik tipů, které vám ranní mrazivé cesty do práce dokáží ulehčit.

Vydáno 01.12.2021

Přikrytí skla

Nejčastěji se setkáváme s přikrytím předního skla aluminovou clonou. Jde o jednoduchý způsob, kdy se clona přivře z obou stran do předních dveří automobilu. V krajním případě lze použít i obyčejnou deku, ale ta nasaje vlhkost. Alufólie, která je k tomuto účelu přímo vyrobena, poslouží rozhodně lépe. Ráno ji stačí pouze sundat, oklepat a máte naprosto čisté přední sklo. Největší a nejdůležitější okno je je tedy vyřešeno, ale co ta ostatní?

Cena aluminové clony na přední sklo se pohybuje okolo 100 Kč

alufolie auto

Pokud to ráno chcete mít úplně bez práce, prodává se také ochranná plachta na auto, která překryje střechu i všechna okna. Plachty se samozřejmě liší ve velikosti, aby odpovídaly všem typům karoserie.

Cena za ochrannou plachtu se pohybuje okolo 400 Kč

plachta

 

Rozmrazovač skel a zámků

Na trhu již existuje mnoho přípravků, které v podstatě udělají všechnu tu namáhavou práci za vás. Pokud se ovšem na autě nachází větší vrstva sněhu, je vhodné ho nejprve pomocí smetáčku odstranit. Následně stačí okna posprejovat, sednout do auta a chvíli počkat, až námraza sama roztaje. Některé pěnové výrobky zanechají na skle bílou pěnu, kterou pak snadno odstraníte pomocí stěračů. Pro sklo jsou tyto výrobky zcela bezpečné a většina z nich lze použít také na zamrzlé zámky.

Ceny se pohybují cca od 70 - 300 Kč

spreje

Když už musíte škrábat, ...

...tak používejte pořádné náčiní! Zapomeňtě na nekvalitní plastové škrabky nebo v horším případě kreditní karty a ostré předměty. Kreditku si snadno zničíte, ostrými vychytávkami zase poškrábete sklo. Pořiďte si škrabku s mosazným břitem, ta je efektivní, ale musí se s ní pracovat opatrně. I tady hrozí při špatné manipulaci poškození skla. Druhou variantou je elektrická škrabka. Námrazu odstraníte během pár minut, bezpečně a bez větší námahy.

Cena elektrické škrabky se pohybuje okolo 400 - 1500 Kč

elektricka skrabka

Mazivo na těsnění ve dveřích

Nejen okna nás mohou v zimě potrápit, ale přimrzlá bývají i těsnění kolem rámu dveří. V tomto případě výborně poslouží například univerzální technické mazivo WD-40 ve spreji, popřípadě speciální mazací tyčinka s obsahem vazelíny nebo olej na vaření. Stačí těsnící gumu potřít a mastná guma nenamrzne. Předejdete tak násilnému otevírání dveří, kterým si akorát tak ničíte těsnění.

Cena maziva se pohybuje okolo 100 Kč

mazivo

Znáte nějaké další vychytávky?

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem