Tesla pokořila důležitý milník. Její výrobní tempo se stále zvyšuje

1. března se konal Den investorů společnosti Tesla (TSLA) 2023, který se nesl v duchu diskuse o aktuálním stavu společnosti, ale také o vizích do budoucna. Na pódiu se vystřídalo několik řečníků, kteří se podělili o novinky a různé aspekty ze světa elektrických automobilů. Jednou z informací, které byly oficiálně zveřejněny, byla skutečnost, že Tesla už vyrobila více než čtyři miliony elektrických vozidel.

Vydáno 13.03.2023

Tom Zhu, vysoce postavený manažer společnosti Tesla, na akci také vystoupil a řekl: „S radostí se s vámi podělím, dnes ráno jsme dosáhli hranice čtyř milionů celkového počtu vyrobených vozů. Čtyřmilionté vozidlo bylo vyrobeno v Austinu."

Dále uvedl, že tempo výroby se značně zrychluje. „Vyrobení prvního milionu vozidel trvalo 12 let a výroba druhého milionu asi 18 měsíců. Třetí milion nám zabral 11 měsíců a za necelých sedm měsíců můžeme mluvit o tom, že jsme vyrobili čtyři miliony aut.“ Je důležité si uvědomit, že tato čísla se týkají počtu vozů, které Tesla vyrobila, nikoli prodala. Současné výrobní tempo činí 140 000 vozů měsíčně, to se má ovšem stále zvyšovat.

Cílem automobilky je vyrábět 20 milionů elektrovozů ročně. CEO Elon Musk už minuý rok oznámil, že aby bylo možné stanoveného cíle dosáhnout, bude k tomu potřeba 12 továren zvaných Gigafactories. Dnes jsou v provozu čtyři - v Austinu (Texas, USA), v Nevadě (USA), v Berlíně (Německo) a v Šanghaji (Čína). Brzy se otevře další v Mexiku a očekává se, že automobilka každou chvíli oznámí další místa pro nové gigatovárny.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem