Stáhnutá okénka v autě sníží šanci na přenos Covidu

Vědci z americké University of Massachusetts a Brown University zjistili, že otevřená všechna čtyři okénka v autě výrazně snižují riziko přenosu choroby Covid-19.

Vydáno 19.01.2021

To, co pravděpodobně napadlo každého z nás, je teď vědecky potvrzeno. Studie vyšla v časopise Science Advances. Podle této studie, když stáhnete všechna čtyři okénka ve svém autě, tak tím výrazně snížíte šanci na přenos nemoci Covid-19. Pokud nemůžete nebo nechcete otevřít všechna čtyři, otevřete alespoň ty dvě, co jsou naproti sobě. Nicméně by mělo pomoci dokonce i jedno okénko.

Vědci z výše zmíněných univerzit zkoumali složité vzorce proudění vzduchu uvnitř auta, a zajímalo je přesně to, jak ovlivňují riziko přenosu choroby mezi cestujícími. Viru údajně stačí, aby se v uzavřeném autě hromadil 15 minut, a pak se dokáže udržet ve vzduchu 3 hodiny.

Vzor

Výzkum probíhal na Toyotě Prius (není na obrázku) a v autě byli dva cestující, řidič vpředu vlevo a spolucestující vzadu vpravo. Seděli tedy nejdál od sebe, jak jen to jde. Prius vědci vystavili takovým podmínkám, jako by jel 80 km/h. Poté zkoušeli různé kombinace otevřených a zavřených oken a zjišťovali, jaká kombinace nejvíce napomáhá snížení rizika přenosu nemoci Covid-19.

Nejbezpečnější je samozřejmě mít všechna okénka otevřená. Jako druhá nejbezpečnější varianta vyšla mít otevřená dvě okna, musí to ale být okno u řidiče a předního spolujezdce. Situace, kdy ve studii otevřeli okénko u řidiče (vlevo vpředu) a spolujezdce (vpravo vzadu), nebyla tak účinná, jako když jsou okna otevřená naproti sobě. V autě má při správném stažení oken vzniknout vzduchová clona, která brání kapénkám cestujících, aby se přenášely na ostatní a zároveň se nehromadí v autě.

Škoda, že s touto studií přišli vědci v zimě, tedy v době, kdy si člověk okýnko úplně stahovat nechce. Na druhou stranu věříme, že řidiče napadlo už v létě, že když mají otevřené okno a v autě jim proudí vzduch, odvádí to vydechnuté kapénky pryč z auta.

Možná kdyby se všichni nechali očkovat, neřešili by vědci to, že s otevřeným oknem v autě fouká a mohli by dělat seriózní výzkum v jiných oblastech. Co myslíte vy?

Měli by se všichni nechat očkovat, aby se konečně řešily skutečné problémy?

Diskuze viz →  forum.auta.cz

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: carndrvr

Související články

Automobilky budou mít vlastního virtuálního asistenta od Amazonu
Amazon poskytne svého virtuálního asistenta Alexa automobilkám, aby si ho mohli upravit a používat ve svých automobilech. První budou značky...
Vydáno 18.01.2021
Propady v prodejích PSA Groupe kvůli pandemii
PSA Groupe zaznamenala za rok 2020 značný pokles v prodejích všech značek, které sdružuje. Pokles byl celých 27,8 %, tedy víc jak jedna čtvrtina....
Vydáno 14.01.2021
Volkswagen Group odhalil dopad pandemie na prodeje za rok 2020
Některé značky, které spadají pod Volkswagen Group, zveřejnily své prodejní výsledky za rok 2020. Popisují dopad pandemie na jejich prodeje....
Vydáno 12.01.2021

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem