Slavná auta agenta 007

Do kin právě míří nová bondovka s názvem Není čas zemřít, která na své uvedení kvůli pandemii koronaviru dlouho čekala. V hlavní roli se opět představí Daniel Craig, ale pozornost nejen automobilových nadšenců na sebe budou poutat i nádherná auta.

Vydáno 03.10.2021

Už je to více než 60 let, co byl Bond poprvé povolán do akce a stále bere výběr svého služebního vozu téměř stejně vážně jako výběr dobrého pití, perfektně padnoucího obleku a krásné ženy po svém boku. V nejnovějším filmu tak můžeme vidět třeba supersport Aston Martin Valhalla a nebo nové SUV Land Rover Defender.

Pojďme se společně podívat na nejlepší auta, která se za více než půl století objevila ve filmové sérii o britském agentovi 007.

Aston Martin DB5 - Goldfinger (1964)

Aston Martin DB5 - Goldfinger (1964)

Pravděpodobně nejikoničtější ze všech vozů Jamese Bonda. Jde nejen o první Aston Martin, který si zahrál v bondovce, ale také patří mezi ty nejvíce vytuněné. Vzpomeňte si například na otáčející se registrační značku nebo na kulomety skryté za předními směrovými světly. K dispozici má dokonce i vyhazovací sedadlo.

A víte, že fanoušci si přesně takový model mohou koupit? Automobilka Aston Martin v současné době pracuje na pokračování výroby replik původních vozů Goldfinger DB5, jejichž cena se pohybuje okolo 2,75 milionu liber (cca 82 milionů korun).

Aston Martin DB10 - Spectre (2015)

Aston_martin_spectre

James Bond je známý svou láskou k modelům značky Aston Martin, takže není divu, že tu máme dalšího jejich zástupce. Světlo světa spatřilo pouze 10 modelů Aston Martin DB10 určených pro filmové účely, přičemž sedm z nich bylo zničeno.

Je to vůbec poprvé, co automobilka vytvořila auto speciálně jen pro natáčení filmu. Zajímavostí je, že na jeho podobě, která měla odpovídat faktu, že vůz řídí agent Jejího Veličenstva, spolupracoval i sám režisér filmu Spectre Sam Mendes. Bondova DB10 tedy byla vybavena plamenomety, zadním kulometem a head-up displejem.

V roce 2016 se v Londýně vůz vydražil za 2,4 miliónu liber (cca 83,7 miliónu Kč).

Ford Mustang Mach 1 - Diamanty jsou věčné (1971)

Ford_mustang_mach

Ne, že by slavný americký muscle car normálně nestál za povšimnutí, ale do paměti se fanouškům filmu zapsal hlavně díky chybě filmařů. Když James Bond v podání Seana Conneryho ujížděl před policií, předvedl nevídaný trik. Do úzké uličky vjel po dvou kolech. Filmařům ale uniklo, že do ní vjel po pravých kolech a vyjel po levých.

Nejde ovšem o první Ford Mustang, který se ve filmové sérii objevil. Fiona Volpe řídila modrý kabriolet Ford Mustang ve filmu Thunderball (1965) a Tilly Masterson se projela v bílém kabrioletu Ford Mustang ve filmu Goldfinger (1964).

Toyota 2000GT Cabrio - Žiješ jenom dvakrát (1967)

Toyota_2000gt

Producent filmu Albert Broccoli v roce 1965 navštívil autosalon v Tokiu, kde Toyota představila prototyp nového modelu Toyota 2000 GT. Ta se opravdu ukázala jako perfektní auto pro připravovanou bondovku, ale během natáčení nastal problém. Představitel Jamese Bonda, Sean Connery, byl příliš vysoký a nedokázal se v autě pohodlně usadit.

Brocoli se rozhodl zariskovat a oslovil automobilku s tím, že pokud Toyota chce vidět svůj vůz v novém filmu, bude muset z 2000 GT odstranit střechu. Během několika týdnů sjely z výrobní linky dvě otevřené verze Convertible.

Lotus Esprit - Agent, který mne miloval (1977)

Lotus_agent_ktery_mne_miloval

Model Lotus Esprit S1 byl v sériové podobě představen na pařížském autosalonu v roce 1975. O dva roky později spatřil světlo světa film Agent, který mne miloval, kde hlavní roli ztvárnil Roger Moore. Britská automobilka filmu dodala dva silniční modely a šest prázdných karoserií. Právě z jedné z nich se stala ponorka. Bondův Esprit byl také patřičně vybaven harpunou, neprůstřelnými okny, a minometem.

Značné problémy pod vodou ovšem působil tvar karoserie, která byla navržena tak, aby generovala přítlak. Kvůli tomu se pod vodou “autoponorka” špatně ovládala. Pomohly až boční natáčecí ploutve, které umožnily alespoň nějaké manévrování.

Aston Martin Vanquish - Dnes neumírej (2002)

Aston Martin Vanqish

I tento model se pyšnil nejrůznějšími vychytávkami. Jeho nejznámější funkcí je, že se díky pouhému stisknutí tlačítka dokáže stát prakticky neviditelným. Navíc byl vybaven raketami, kulomety nebo pneumatikami s výsuvnými hřeby, které umožňovaly jízdu na ledu.

Standardně se vůz vyráběl s pohonem zadních kol a motorem V12 o objemu 5,9 litru. Pro natáčení byl vybaven pohonem všech čtyř kol a motorem V8 o výkonu 300 koní, aby se zvýšila trakce na ledě.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem