Konec Fabie jako malého osobáku, prodloužit se má o více než metr

Škoda Fabia bude mít novou, v pořadí už čtvrtou generaci. V zahraničí Fabii označují jako supermini. Fabia už ale nebude tak malá, jak ji známe. Bude o 111 mm delší a o 48 mm širší.

Vydáno 22.04.2021
1
/
4

Nová generace Škody Fabia má přijít už příští měsíc.Tedy alespoň její odhalení. Zatím máme k dispozici jen náčrty a grafická zpracování. Nicméně máme i spoustu potvrzených informací.

Nová Fabia bude poprvé stát na platformě MQB-A0 od Volkswagenu. Tu můžeme najít i u Seatu Ibiza nebo Volkswagenu Polo.

VW Polo

VW polo 2021Blue Car Wrap

Seat Ibiza

Ibiza

Nákresy ukazují, že Fabia projde nemalou změnou, aby více odpovídala modernímu stylu ostatních nových aut od Škodovky. Bude mít například větší předek, ostré LED světlomety, větší zadní spoiler a nové přední přívody vzduchu pro lepší aerodynamiku.

Velkou změnou bude samotná velikost auta. Ta je ovlivněna právě novou platformou, která má být mnohem bezpečnější. Ve Škodovce říkají, že Fabia poroste ve všech ohledech. Co se týče vnějších rozměrů, tak bude o 111 mm delší a o 48 mm širší. Její rozměry tak budou 4107 mm na délku a 1780 mm na šířku (a 1460 mm na výšku). Pro ty, kteří si na Fabii užívali právě možnost lehce zaparkovat na parkovišti u Kauflandu díky její velikosti, může být útěchou o 50 litrů větší kufr, do kterého mohou svůj nákup složit. Z původních 330 litrů by se tak měl objem kufru zvětšit na 380 litrů.

Větší má být i prostor pro cestující. Fabia to měla vymyšlené dobře. Pokud jste měli do 150 cm, měli jste vzadu dostatek prostoru. Pokud jste měli nad 150, mohli jste sedět vepředu. Nicméně problém nastal ve chvíli, kdy v autě jel víc jak jeden spolujezdec. Takže více místa pro cestující bude určitě ku prospěchu.

Fabia má mít novou generaci zážehových motorů Volkswagenu. Většinou to bude 1,0l tříválec s výkonem od 64 do 108 koní. K dostání bude i 1,5l čtyřválec se 148 koňmi. Škoda chce tento model stále držet cenově dostupný pro většinu lidí. Fabia se tak populárního elektromotoru v této generaci nedočká. Na výběr bude manuální pětistupňová nebo automatická šesti a sedmi stupňová převodovka.


 

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: autocar, autxrps

 

Související články

Mercedes EQS, nová vlajková loď Mercedes-Benz
EQS se má stát novou vlajkovou lodí Mercedesu. Má mít dojezd až 770 km, kokpit jak z vesmírné lodi a dokáže předvídat, co chcete najít v menu....
Vydáno 16.04.2021
Car Thing – výrobek od Spotify zmodernizuje vaše auto
Hudební streamovací služba Spotify vydala svůj první hardware s názvem Car Thing. Ten má přinést hudbu od Spotify a později i další služby do...
Vydáno 14.04.2021
Nejlevnější auta velkých značek
Pokud jste si nešetřili na svého vysněného miláčka nebo nemáte na účtě zbytečné miliony, určitě se při koupi nového auta budete dívat na cenu. Jaké...
Vydáno 09.04.2021

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem