Přivedou Škodu 1203 opět k životu?

Icons Get a Makeover je projekt, který (jak už název napovídá) předělává ikonické modely aut tak, aby byly konkurenceschopné i v dnešní době. Mladoboleslavská automobilka představila oživený užitkový vůz Škoda 1203. Jestli půjde do výroby je zatím ve hvězdách.

Vydáno 03.02.2021
1
/
5

Novodobou verzi navrhl český designér Daniel Hájek. Vybral si zrovna model 1203, protože jeden takový měli na zahradě jeho prarodiče, a v tomto autě získal svou první řidičskou zkušenost, když s ním jezdil v 15 letech kolem rodinné farmy.

Původní Škoda 1203 se používala jako užitkové auto. U nás se stala jedním z nejrozšířenějších užitkových vozidel. Státní složky ji používaly jako sanitky nebo i policejní dodávky. Firmy ji používaly jako auta pro práci. Po roce 1989 i živnostníci. K tomu, k čemu dnes slouží většina Ford Tranzitů a VW Transportérů, sloužila před třiceti až padesáti lety právě 1203.

Škoda 1203

Nicméně označení „skvělé auto“ by použil asi jen málokdo. Dvanáctsettrojka nebo taky Dvanáctset troska měla mnoho chyb. Například slabý motor, který se velmi často přehříval. Měla mizerné jízdní vlastnosti a problematickou převodovku. Ve výrobě se ovšem toto auto udrželo přes třicet let. Jestli nechápete proč, zeptejte se rodičů a prarodičů anebo si prostudujte české dějiny před rokem 1989.

Nechce se vám? No dobře, shrneme to jedním slovem… komunisti.

Z návrhu Daniela Hájka má být jasné, že se jedná o stejné auto, ale jak sám říká, nemá to být retro oživení tohoto modelu. Má to být nový obytný vůz 1203 s výklopnou střechou, založený na platformě od VW Transporteru. „Navrhl jsem moderní vozidlo, které vzdává hold legendě a chtěl jsem, aby bylo nadčasové,“ říká ke svému návrhu Hájek.

Podle Hájka by auto mohlo být rovnou na elektrický pohon. Prý by se dal lépe využít prostor. Zatím se jedná pouze o designovou studii a ne plán pro reálnou výrobu. Hájkovi kolegové věří tomu, že by měl toto auto představit jako auto pro nové tisíciletí. Sám Hájek si myslí, že by to bylo pro Škodovku skvělé auto.

Měli jste v rodině Škodu 1203? Měla by Škoda znovu vyrábět užitkové vozy?

diskuze viz. na forum.auta.cz


 

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: autocar, wiki

Související články

Tesla Model S Plaid má nově poloviční volant a 1100 koní
Nové auto od Elonovy Tesly má nyní šílený výkon 1100 koní, dojezd 840 km a nový interiér.
Vydáno 28.01.2021
USA obnovuje vládní automobilovou flotilu, Volkswagen se hlásí
Nový prezident Spojených států amerických plánuje udělat výraznou změnu ve vládní automobilové flotile USA. Celou ji chce nahradit elektromobily....
Vydáno 26.01.2021
Hyundai robot s umělou inteligencí bude obsluhovat zákazníky v auto prodejnách
Hyundai uvedla na trh 25. ledna 2021 humanoidního robota s umělou inteligencí, který je schopný obsluhovat zákazníky v prodejnách aut Hyundai a...
Vydáno 25.01.2021

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem