Honda vyvíjí „roušky“ pro auta

Ve světě existuje přísloví, které tvrdí, že pokrok je produktem potřeby. To docela sedí na produkt, na kterém teď pracuje automobilka Honda. Vyvíjí totiž „roušky“ pro auta. Jedná se o opatření proti současné pandemii, ale i o vychytávku do budoucna.

Vydáno 04.01.2021

Tuto „roušku“ pojmenovali Kurumaku. Nejedná se o masku přes obličej, ale o jakési vylepšení vzduchového filtru v autech Honda, které má bránit šíření virů. Ačkoli je vakcína na světě a řada států začala masivně očkovat, pandemie ještě není ani zdaleka u konce. Vědci už totiž našli nové mutace Covidu-19.

Jak Kurumaku funguje?

Podle Hondy Kurumaku zachycuje kapičky viru na svůj speciálně upravený povrch, mění jejich tvar a poškozuje je. Využívají k tomu chemickou konverzi fosforem zinečnatým. Ten se používá i při prevenci proti korozi.

Některé značky, jako třeba Geely, také zavedly do svých aut prevenci proti šíření Covidu, nicméně k tomu doteď využívaly pouze filtry CN95. Tyto filtry brání virům větším než 0,3 mikrometru (0, 000 001 m), aby pronikly skrz. Kurumaku vir přímo likviduje, a to i přímo v kabině, díky cirkulaci vzduchu. To se hodí nejvíc, třeba když zajedete na rychlý nákup do Kauflandu.

Honda N-box Kei

Honda n box kei

Podle Hondy dokáže Kurumaku zničit až 99,8 % virů ve vzduchu a to do 15 minut. A jaká je životnost Kurumaku? Kurumaku bohužel nevydrží věčně a je potřeba jej pravidelně měnit. Honda doporučuje výměnu jednou ročně a nebo po 15 000 ujetých kilometrech. První model Hondy, který bude mít filtr Kurumaku, je Honda N-Box Kei a bude stát 6 400 jenů před zdaněním, což je v přepočtu asi 1 327 Kč.

(Ponz. autora: Věřím tomu, že by většina lidí raději chytla koronu, než aby jezdila v tomto autě.)

Je to od Hondy dobrý krok nebo jen způsob, jak vydělávat na vystrašených lidech?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: motor1

Související články

Zloději ukradli dvě auta KIA stejnému majiteli během jednoho měsíce
Muž z Denveru měl auto značky Kia Sportage z roku 2018. Auto mu někdo ukradl, a tak si koupil další auto. Opět vůz značky KIA model Sportage z roku...
Vydáno 21.12.2020
Uhlíkově neutrální palivo pro Formuli 1
Mezinárodní automobilová federace (FIA) se snaží vyvinout biopalivo, které by používaly formule při závodech Formule 1. Do roku 2030 by se F1 mělo...
Vydáno 17.12.2020
Hyundai kupuje společnost, která vyrábí roboty
Boston Dynamics vyrábí velmi moderní roboty. Známé jsou především dva modely, z nichž jeden připomíná člověka a druhý psa. V Hyundai se rozhodli,...
Vydáno 15.12.2020

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem