Renault odhalil parametry R5 Turbo!

Pár dní zpět Renault vyslal do éteru tajemné fotky svého nového elektrického konceptu Renault R5. Nyní poskytl veřejnosti informace a parametry o tomto nástupci slavného Renaultu R5. Renault oficiálně novinku představí na soutěži Chantilly Arts & Elegance 2022, která se koná 25. září v Chateau de Chantilly severně od Paříže.

Vydáno 23.09.2022
1
/
3

R5 Turbo 3E tentokrát vynechává spalovací motor ve prospěch elektrického pohonného ústrojí a je postaven na zakázkovém trubkovém podvozku. Hnací ústrojí se skládá z dvojice elektromotorů na zadní nápravě, které generují špičkových 375 koní a dokážou vůz zrychlit z 0-100 km/h za 3,5 sekundy a dosáhnout maximální rychlosti 200 km/h. Motory pohání 42kwh baterie. Nebyl poskytnut žádný odhad rozsahu.

Tak jako původní R5, R5 Turbo 3E má pouze sezení pro dva. Místo zadních sedadel je zde umístěna ochranná klec. Jelikož celý tento vůz byl postaven na driftování, klec je důležitým ochranným prvkem. Má řadu funkcí typických pro divoká vozidla ve stylu gymkhana pilotovaná lidmi jako Ken Block, jako je široká zadní guma, výrazná páka ruční brzdy a úhel natočení volantu více než 50. Dalším detailem a zároveň odkazem na původní R5 je sada deseti digitálních budíků namířených směrem k řidiči. Najdete zde také závodní sedadla z uhlíkových vláken, bezpečnostní postroj a volant.

Zatímco R5 Turbo 3E se pravděpodobně nedočká výroby, jeho hnací ústrojí by se potenciálně mohlo objevit ve vysoce výkonné verzi moderního hatchbacku 5. Předpokládá se, že Alpine plánuje vyladěnou verzi 5 a to by mohla být cesta pro výkonnou pohonnou jednotku.

 

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem