První pohled na nový Nissan Qashqai e-Power 2022

Jako sériový hybrid se nový systém e-Power liší od plně, mírného nebo plug-in hybridního uspořádání v tom, že role spalovacího motoru v procesu pohonu je omezena na funkci generátoru, který je namontován vpředu. Vůz dále disponuje elektromotorem o výkonu 188 k, který pak pohání přímo přední nápravu. Je to jediný takový systém v současnosti na trhu, ale v zásadě funguje trochu jako starý prodlužovač dojezdu BMW i3 nebo londýnské taxi LEVC. Poskytuje zážitek z jízdy na čistě elektrický pohon a zároveň zmírňuje obavy z dojezdu.

Vydáno 23.11.2022
1
/
3

Nissan o ní mluví jako o „překlenovací technologii“ a říká, že pomůže usnadnit úplný přechod k elektrifikaci tím, že seznámí zákazníky se zážitkem z jízdy s elektromobilem, aniž by je žádal, aby upravili své řidičské návyky. „Snažíme se co nejvíce přiblížit k vašemu příštímu autu, kterým bude EV,“ řekl mluvčí společnosti. Je pozoruhodné, že Qashqai e-Power přichází spolu s druhým zakázkovým elektromobilem firmy, Nissanem Ariya, jako součást mnohostranného přístupu k dosažení 50 % celosvětového prodeje elektrifikace do roku 2030.

Nebýt slabého hučení vycházejícího z přední části pod zatížením, hnací ústrojí e-Power by po většinu času působilo velmi dobrým dojmem čistě elektrického systému. Přebírání výkonu je plynulé a svižné, zrychlení zase příjemně lineární. Motor svou přítomnost dává pořádně najevo až při větší extrémní zátěži, kdy se často trochu hlučně roztočí.

Určitě to vypadá jako nejlépe vyřešená a nejméně narušená pohonná jednotka, kterou můžete mít v modelu Qashqai. Není to nijak zvlášť rychlé nebo poutavé hnací ústrojí, ale bylo vyladěno tak, aby fungovalo nejlépe v městském a příměstském prostředí, kde cíloví kupující údajně tráví tři čtvrtiny svého času. Nejnovější přírůstek do řady Qashqai zůstává věrný bezpečnému, předvídatelnému a racionálnímu vzorci stávajících variant Qashqai. Obecně řečeno, je pohodlný, tichý a snadno ovladatelný, ačkoli podvozek svědčí o přidané hmotnosti hybridního systému vozu. Nissan odhaduje, že e-Power bude nakonec tvořit 40 % všech prodejů Qashqai, což z něj dělá jeden z nejdůležitějších přírůstků do nabídky firmy v poslední době.

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem