Průvodce automobilkou Tesla

Tesla je velice často skloňované slovo poslední doby. Věděli jste ale, že ji nezaložil Musk, že prvních 5 let nevyrobila žádné auto, nebo že má auto i ve vesmíru? Přečtěte si našeho průvodce automobilkou Tesla a zjistěte i mnohem víc.

Vydáno 26.06.2020

Kdy začala Tesla vyrábět auta?

Dnes ji známe jako Tesla Inc v jejímž čele stojí její generální ředitel Elon Musk. Ale Elon Teslu nezaložil. Původně se jednalo o firmu s názvem Tesla Motors Inc, kterou založili inženýři Martin Eberhard a Marc Tarpenning, 1. července 2003 v Kalifornii. Generálním ředitelem byl tehdy Eberhard, kterého do funkce jmenoval předseda představenstva, Elon Musk, který později do firmy investoval nemalé finanční prostředky.

Nicméně první auto nebylo postavené hned v roce 2003 anebo rok následující. Úplně první auto, model Tesla Roadster, byl vyrobený až v roce 2008.

Factory

 

Kde vyrábí a kolik vyrobí za rok?

Od roku 2010 sídlí hlavní továrna Tesly ve Fremontu v Kalifornii. Je to bývalá továrna General Motors. Zaměstnává přes deset tisíc lidí vyrábí se zde nejen auta, ale i roboti. Baterie Tesla vyrábí v Nevadě v továrně zvané jako Gigafactory. Tesla si raději většinu svých dílů vyrábí sama, než aby je nechala vyrábět externími dodavateli. Asi 60% výroby je v Americe.

V roce 2019 sestavila Tesla okolo 365 300 aut. Expanzi výroby pomohlo i to, že Tesla začala vyrábět Model 3, což je nejmenší a nejlevnější model, který tato automobilka vyrábí. Cena začíná zhruba na 750 000 korunách. Letos v březnu Tesla oznámila, že vyrobila své milionté auto.

 

Jaké modely dělá?

Od doby, co Tesla vyrobila svůj Tesla Roadster se jejich nabídka rozrostla o sedan Model S, SUV Model X a Y a malý sedan Model 3. Různým spojením těchto aut vznikl dokonce Model S3XY. V poslední době svět uchvátil pickup Cybertruck. Tesla dokonce vytvořila i prototyp tahače Tesla Semi.

Tesla Cars

 

Nejrychlejší model

Nejrychlejším modelem je Model S. Z nuly na sto má za 2,4s a max. rychlost 260 km/h.

 

Nejlepší okamžik

Tesle se povedlo opravdu několik povedených kousků jako otevření Gigafactory nebo vydání Modelu S, který v prodejích překonal Mercedes S-class, BMW 7 a Audi A8 dohromady. Tím největším okamžikem bude nejspíše představení Modelu 3, díky kterému se zvedly prodeje o 50%. Do 24 hodin od představení Modelu 3 Tesla přijala 180 000 objednávek. Do dvou dnů to bylo 273 000 objednávek a do května to bylo 373 000 objednávek. Model 3 se tak stal nejrychleji prodávaným autem všech dob.

Nejhorší okamžik

Nejhorší okamžik je přímo navázaný na ten nejlepší. Po masivní vlně objednávek na Model 3 Tesla masivně nadhodnotila svoje schopnosti. Tvrdili, že vyrobí 5000 kusů týdně, ale nakonec zvládli jen 2425 za tři měsíce během roku 2017. Počty začaly narůstat až koncem roku 2018. Elon Musk toto období nazval jako produkční peklo.

 

Nejdivnější okamžik

Mnoho lidí by možná napadlo, že nejdivnějším okamžikem bylo představení Cybertrucku, ale není tomu tak. Nejdivnější okamžik byl, když dali Elonův Tesla Roadster na raketu SpaceX Falcon Heavy jako zatížení. V autě dokonce sedí figurína ve skafandru s názvem StarMan. Raketa byla vystřelená do vesmíru a Roadster byl odhozen. Teď si poletuje po oběžné dráze jako první automobil ve vesmíru. Myslíte, že to je vše? Tak není. Na rádiu v autě pustili písničku Space Oddity od Davida Bowieho a tak si figurína ve skafandru jezdí v elektromobilu kolem naší planety a z rádia jí hraje jedna a ta samá píseň stále dokola, dokud se autu nevybijí baterky. Což u Tesly asi chvíli potrvá.

 

Znáte nějakou zajímavost o Tesle?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: topgear

Související články

12 slavných filmových aut
Existuje spoustu filmů, které se nám vryly do paměti svým příběhem, postavami nebo třeba efekty. Jsou tady i takové filmy, které nám ukázaly auta,...
Vydáno 16.06.2020
Elektro budoucnost značky Lotus
Automobilka Lotus brzy vydá svůj sportovní elektromobil Lotus Evija. Další výroba má jít v podobném duchu. Lotus chce přestat vyrábět benziňáky,...
Vydáno 15.06.2020
Elektromobily 2020, co nás čeká ve zbytku roku?
Elektromobilů je stále více a vyrábí je nebo je plánují vyrábět už téměř všechny automobilky. Co na nás čeká v elektrostájích ve zbytku roku...
Vydáno 11.06.2020

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem