Jak hodnotí představitelé automobilového průmyslu uplynulý rok a jaké jsou předpovědi pro rok 2021?

V roce 2020 došlo k velkým změnám v různých oblastech. Automobilový průmysl není výjimkou. Kromě problémů způsobených pandemií, byl průmysl ovlivněný i velkým krokem automobilek směrem k elektrifikaci. Jaké jsou předpovědi představitelů automobilového průmyslu pro rok 2021?

Vydáno 05.01.2021

 Andy Palmer

Bývalý šéf v Aston Martin a současný generální ředitel Palmer Automotive

Andy Palmer

„Prošli jsme bodem obratu od spalovacích motorů směrem k elektromobilům nebo jiným pohonům s čistou energií. Výrobci aut by se tomu měli přizpůsobit a využít příležitost. Když jsem v letech 2008 až 2010 přišel na trh s Nissanem Leaf, bylo toto auto považované za jakousi slepou uličku, která nikam nevede. Automobilový průmysl se mi vysmál. Přístup lidí k elektromobilům se po 10 letech změnil."

Dále Palmer dodává, že: „Elektromobily by neměly být považované za jediné možné řešení pro životní prostředí. Neměli bychom zapomínat na vodíkový pohon, a to především pro nákladní auta, sportovní auta nebo i letadla."

„Vlády musí investovat do nabíjecích stanic a vést vlastní vývoj, než jen všechno přejímat z Asie, jinak zpomalí svůj vlastní pokrok o 10 let," říká bývalý šéf automobilky Aston Martin.

 

Ian Robertson

Bývalý výkonný ředitel pro BMW

Ian Robertson

„Kdykoli došlo k nějaké ekonomické krizi, objevili se podnikatelé, kteří byli silnější a motivovanější uspět. Neplatí to sice pro všechny oblasti podnikání, ale v automobilovém průmyslu se to může stát."

„Velkým krokem vpřed se stala digitalizace interakce se zákazníky. Ta se bude nadále rozvíjet například i na servis a více věcí se bude řešit online."

„Stále je velký problém budovat nabíjecí infrastrukturu v zemi. Vlády k tomu nejsou moc motivované. Je to stejné jako dilema slepice a vejce, co bylo dřív? Infrastruktura nebude, dokud nebude dost elektromobilů a dost elektromobilů nebude, dokud nebude dostatečná infrastruktura," tvrdí Robertson.

„Spousta továren musela zavřít, což ale vedlo k vyváženější nabídce a poptávce a posílilo to trh s ojetými vozy."

 

Linda Jackson

Bývalá šéfka Citroënu a současná manažerka v PSA Group

Linda Jackson

Podle Jackson byl rok 2020 byla velká výzva. „Aby se automobilový průmysl zotavil, musí postupovat citlivě. Myslím, že pandemie ukázala, že PSA je dobrá společnost a naší prioritou byla ochrana zdraví našich zaměstnanců a udržitelnost podnikání tím, že dáme tu správnou energii ve správný čas na správné místo. Například do podpory online prodeje."

„Zákazníci byli ochotnější nakupovat online a naši odborníci jim dodávali komplexní online prodejní systémy."

Dodává, že: „Díky snížené dopravě šlo pocítit nižší množství CO2 v ovzduší. Lidé si toho všimli a díky podporám vlád se zvýšila poptávka po elektromobilech. PSA v roce 2020 dosáhla přísných emisních limitů CAFE."

 Většina odborníků se tedy shoduje hlavně na tom, že v roce 2021 budou lidé stále více nakupovat auta online a poptávka po elektromobilech se bude stále zvyšovat. Z pandemie se průmysl zotaví, pokud automobilky využijí příležitosti právě poptávky po elektromobilech, a to platí jak pro velké, tak menší automobilky. Státy i firmy by se měly zaměřit na budování infrastruktury nabíjecích stanic.

Jaké jsou vaše předpovědi pro rok 2021?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: autoexpress

 

Související články

Honda vyvíjí „roušky“ pro auta
Ve světě existuje přísloví, které tvrdí, že pokrok je produktem potřeby. To docela sedí na produkt, na kterém teď pracuje automobilka Honda. Vyvíjí...
Vydáno 04.01.2021
Zloději ukradli dvě auta KIA stejnému majiteli během jednoho měsíce
Muž z Denveru měl auto značky Kia Sportage z roku 2018. Auto mu někdo ukradl, a tak si koupil další auto. Opět vůz značky KIA model Sportage z roku...
Vydáno 21.12.2020
Uhlíkově neutrální palivo pro Formuli 1
Mezinárodní automobilová federace (FIA) se snaží vyvinout biopalivo, které by používaly formule při závodech Formule 1. Do roku 2030 by se F1 mělo...
Vydáno 17.12.2020

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem