Porsche a Audi budou od roku 2026 součástí Formule 1

Je to oficiální. Herbert Diess, generální ředitel Volkswagen Group, potvrdil, že prémiové značky koncernu vstoupí do F1.

Vydáno 03.05.2022

Důležitá novinka byla oznámena během živého přenosu nazvaného „Dialog with Diess“, který se vysílal na Youtube na oficiální stránce VW Group. Diess zároveň vyloučil použití jména Volkswagen v seriálu s tím, že „to nezapadá do jejich konceptu“. Místo toho se Porsche a Audi přihlásí do soutěže samostatně a použijí své vlastní názvy.

Diess zároveň připustil, že ne všichni členové představenstva koncernu VW ihned souhlasili: „Diskuse ve správní radě nebyla jednomyslná. Určitě máme strategicky jiné priority. Není to nutně motorsport, ale naše auta musí být technicky aktuální, musíme být schopni řídit autonomně, potřebujeme softwarové schopnosti, potřebujeme baterie pro naše auta. Máme toho dost a opravdu nepotřebujeme dělat Formuli 1.“ Ovšem všichni členové představenstva nakonec hlasovali kladně poté, co byli přesvědčeni, že vstup do F1 pomůže posílit hodnotu značky obou německých výrobců.

f1
Zdroj : Camille De Bastiani pro Motorsport.com

Porsche i Audi se soustředí na rok 2026, odkdy spalovací motory formulí poběží na plně udržitelné syntetické palivo. Vrcholní představitelé koncernu VW uvedli, že vývoj motoru trvá v průměru tři až čtyři roky, takže definitivní rozhodnutí muselo padnout teď.

Zda obě značky vstoupí do F1 samostatně, nebo v rámci spolupráce s některou dosavadní stájí, zatím není zcela jasné. Podle nejnovějších zvěstí bude stuttgartská značka spolupracovat se stájí Red Bull. Co se Audi týká, spekulovalo se rovněž o koupi McLarenu či alespoň závodní divize britské automobilky. Avšak Motor1.com udává, že v e-mailové korespondenci Laura Conrad, PR manažerka McLarenu, tuto zprávu koncem minulého roku vyvrátila.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem