Podle WHO umírá ročně na silnicích přibližně 1,2 milionu lidí. Dnes je světový den obětí dopravních nehod

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila den, který připomíná oběti dopravních nehod. Tento den pravidelně připadá na třetí neděli v listopadu, letos tedy 21. 11. Organizace udává, že v důsledku dopravních nehod celosvětově zemře téměř milion a čtvrt lidí a dalších 50 milionů je zraněno. V České republice zemřelo na silnicích od začátku roku do konce října už více než 380 osob.

Vydáno 21.11.2021

„Tento den nám připomíná, že nejde o abstraktní statistiku. Každé číslo představuje lidský život, ztrátu nejbližších lidí, mámy, táty, sourozence, dítěte… Málokdo vnímá, jak drastickým a dlouhodobým zásahem do života celé rodiny je úmrtí nebo těžké zranění způsobené dopravní nehodou," říká vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold. A připomíná také dokumentární snímek Víta Klusáka, který líčí příběhy pěti viníků závažných dopravních nehod: „Jak říkají protagonisté dokumentu 13 minut, osudná chyba trvá jednu vteřinu. Následky si oběti i viníci nesou celý život.“

Od ledna do konce října 2021 zemřelo v důsledku dopravních nehod na pozemních komunikacích v České republice 384 osob a těžce zraněno jich bylo 1 372. Ve srovnání s předchozím rokem je to o 9 méně mrtvých (- 2,3 %) a o 248 méně těžce zraněných (- 15,3 %). Je ovšem třeba si uvědomit, že v jarních měsících letošního roku přispěla k menšímu počtu obětí nehod omezení související s pandemií COVID 19 (například uzavřené okresy a práce z domova, která snížila počet cestujících do zaměstnání).

Spěchejte pomalu

rychlost

Hlavním témetam letošního světového dne obětí dopravních nehod je snižování rychlosti. Nižší rychlost může podle WHO zabránit mnoha úmrtím a vážným zraněním na silnicích. „V důsledku nepřiměřené rychlosti bylo v ČR v uplynulých 10 měsících letošního roku usmrceno 145 a těžce zraněno 408 osob. To je 38% podíl na usmrcených a 30% podíl na těžce zraněných. Jde tedy o příčinu, která patří v uvedeném kontextu k nejčastějším,“ doplňuje Neřold.

V loňském roce bylo kvůli překročení povolené rychlosti usmrceno 179 lidí a mezi lety 2011 - 2020 šlo celkem o 2 168 mrtvých.

Na tuto problematiku upozorňuje také už výše zmiňovaný dokument 13 minut. Právě 13 minut času ušetříte, když na trase Praha - Brno překročíte v průměru rychlost o 20 km/h než dovoluje zákon. Stojí to za zmařené životy?

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem