Podceňují čeští řidiči problémy se zrakem? To zjišťuje ve své kampani BESIP

Podzim je tu a s ním i zhoršená viditelnost na silnicích. Šero, mlha, déšť, nízké slunce a brzké stmívání dokáže potrápit i řidiče s ostřížím zrakem. Když k tomu ale přidáme i nějakou tu oční vadu, je problém na světě. Přesná statistika sice neexistuje, ale podle odborníků je počet nehod způsobených řidiči se zhoršeným zrakem srovnatelný s počtem nehod, které zavinili řidiči pod vlivem alkoholu.

Vydáno 04.10.2021

Za volantem často rozhodují vteřiny a se zhoršeným zrakem se reakční doba prodlužuje. BESIP (oddělení Ministerstva dopravy České republiky, které se věnuje bezpečnosti silničního provozu) udává, že důležitá je tzv. zraková ostrost, která by u každého řidiče měla být minimálně 80 %. Alarmující je, že dle průzkumu má každý dvanáctý řidič ostrost zraku pod 50 %.

Měření, které BESIP už v minulosti realizoval, ukázalo, že 44 % řidičů nosí nesprávné brýle nebo čočky, nebo dokonce nenosí vůbec žádné, protože o své vadě zraku neví nebo ji bere na lehkou váhu. Z toho plyne, že téměř každý druhý řidič špatně vidí a přesto usedá za volant. Znepokojující je, že dokonce 8 % řidičů má natolik špatný zrak, že by řídit nemělo vůbec.

BESIP se ve své nové kampani spojil s firmou GrandOptical, která v současnosti provozuje 61 prodejen oční optiky po celé České republice. Celý říjen mohou na jejich pobočkách řidiči využít bezplatné měření zraku. Výsledky budou následně anonymně zpracovány, abychom získali lepší povědomí o kvalitě zraku českých řidičů.

Zdroj:www.ibesip.cz/

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem