Nový bodový systém. Jaké změny nás čekají?

Nový bodový systém by měl vstoupit v platnost začátkem roku 2024. Měl by přísněji přistupovat k vážným přestupkům, ale na druhou stranu by za mírné prohřešky řidiči měli platit na pokutách méně než v současné době.

Vydáno 21.09.2022

Za porušení pravidel silničního provozu hrozí řidiči trest. Jak velký, to už záleží na míře daného přestupku.  Odradit řidiče od páchání prohřešků za volantem má bodový systém, k jehož úpravě má dojít. „Přikročili jsme k zjednodušení bodového systému. Nově budou jen dva, čtyři či šest bodů, přičemž šest bodů bude za nejzávažnější přestupky,“ představil novelu zákona o silničním provozu Martin Kupka, současný ministr dopravy.

Bodový systém nabývá významu tehdy, pokud mají řidiči přehled v tom, jak funguje. Novela bodového systému s sebou přináší zpřehlednění všech přestupků.

Celkový počet 12 bodů pro vybodování zůstává stejný. Dnes funguje vyšší počet bodových sazeb (2,3,4,5,7) za přestupky, který by se měl snížit pouze na tři bodové sazby. Řidiči, který spáchá přestupek, může být od roku 2024 odebráno 2, 4 nebo 6 bodů.

Podívejte se na následující přehled vybraných přestupků, kde uvidíte současnou situaci a připravované změny.

prehled zmen v bodovem systemu

 

Jak zjistím, kolik mám bodů?

Nejste si jisti, kolik bodů máte? Nevadí, vlastní bodové konto lze zjistit rychle a snadno. Stačí využít Portál veřejné zprávy GOV.cz Kromě platnosti řidičského průkazu si můžete oveřit také aktuální stav vašeho bodového konta a uvidíte i kdy došlo k poslední aktualizaci. 

Novela zákona umožní získat aktuální informace o stavu a změnách bodového konta prostřednictvím SMS, e-mailu nebo datové schránky.

Za volant už od 17 let?

mlady řidič s mentorem

Ano, i tohle je jedna z navrhovaných novinek. Mladí řidiči, patří mezi nejrizikovější skupiny, které za volant usedají. Podle dostupné statistiky působí až 18 % dopravních nehod, které končí vážným zraněním nebo smrtí. Novela by měla umožnit 17letým řídit vůz pouze pod dohledem mentora, který vlastní řidičský průkaz alespoň 10 let.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem