Změny v zákoně: Řidič má povinnost objet cyklistu ve vzdálenosti 1,5 metru

Přes zimu jich na silnicích moc nepotkáte, ale jakmile vysvitne sluníčko a vzduch se oteplí, vyráží stovky rekreačních cyklistů na projížďku. Od 1. ledna letošního roku platí novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která má za cíl zvýšit bezpečnost cyklistů na silnicích. Podobný zákon už platí v Německu, ve Španělsku nebo třeba ve Francii.

Vydáno 03.01.2022

Novela ukládá motoristům povinnost objíždět cyklisty ve vzdálenosti, která odpovídá zhruba polovině jízdního pruhu. V oblastech s omezenou rychlostí jízdy na 30 kilometrů v hodině by měla stačit metrová vzdálenost pro předjíždění. Při nedodržení stanoveného odstupu a ohrožení cyklisty hrozí řidičům pokuta ve výši až 2000 korun.

Řidiči budou moci v případě nutnosti při objíždění cyklisty přejíždět i souvislou čáru na vozovce. Tuto výjimku přidalo do zákona Ministerstvo dopravy z toho důvodu, že řada odpůrců novely poukazovala na fakt, že nové opatření nebude možné na mnoha místních silnicích dodržovat ani kontrolovat. Jako příklad uváděli mimojiné úzké silnice v horách, kde by tohle opatření mohlo zastavit dopravu. 

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem