Nové elektrické Volvo EX30 bude konkurovat MINI

Po uvedení vlajkové lodi EX90 se automobilka Volvo chystá rozšířit nabídku o dostupnější elektrické SUV. Pravděpodobně se bude jmenovat Volvo EX30.

Vydáno 03.02.2023

Novinka by měla působit robustním dojmem a v hierarchii automobilky se zařadí pod XC40 Recharge. Délka modelu bude okolo 4,25 m a konkurovat by mohl například nové Hyundai Kona nebo větším elektrickým modelům MINI.

Základ vozu by měl být totožný s modelem Smart #1, modulární platforma Sustainable Experience Architecture (SEA) od mateřské společnosti Geely, která umožní buď model s výkonem 268 koní a s jedním motorem, který bude umístěn vzadu nebo vůz s výkonem 420 koní a s pohonem všech čtyř kol. 68 kWH baterie by znamenala dojezd okolo 400 kilometrů. Nabídne také 150kW nabíjení, což umožní doplnění z 10 % na 80 % baterie za méně než půl hodiny.

Volvo EX30

Interiér vozu by měly tvořit hlavně udržitelné materiály a k dispozici by měl být informační a zábavní systém Android Automotive od Googlu.

Generální ředitel Jim Rowan pro CarSales uedl, že premiéra vozu připadne na 15. června letošního roku. A plány automobilky jsou poměrně ambiciozní, jelikož odhaduje, že se do roku 2025 bude prodávat 1,2 milionů EX30 ročně.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem