Nepřehlédněte novou Toyotu Aygo X 2022

Japonský výrobce automobilů zahájil prodej svého minimodelu Aygo v roce 2005. V roce 2014 byla představena druhá generace tohoto městského hatchbacku a v letošním roce automobilka vypustila do světa připravovaný koncept Aygo X Prologue. Ten napověděl, že nová generace přijde ve stylu crossoveru. Objednávky se spouští už 1. prosince a první vozy dorazí ke svým majitelům na jaře 2022. Pojďme se podívat, co nová generace přinese.

Vydáno 19.11.2021

Aygo X přichází na trh v době, kdy rostoucí náklady a zpřísňující se emisní normy donutily mnoho výrobců opustit segment minivozů. Toyota ale věří, že městské vozy mají budoucnost a snaží se využít úbytku potenciálních konkurentů.

Aygo Cross, jak se název správně vyslovuje, je postaveno na modulární platformě TNGA-B, kterou sdílí s nejnovější verzí modelu Yaris a Yaris Cross. To umožnilo zvětšit rozměry automobilu a vytvořit tak opravdový městský crossover. Vůz je dlouhý 3 700 mm, což je o 235 mm více než jeho předchůdce. Šířka modelu je 1740 mm (došlo k nárůstu o 125 mm) a celková výška činí 1525 mm (podvozek se zvýšil o 11 mm ve srovnání s předchůdcem).

Nárůst umožnil také zlepšení jedné z nejslabších stránek starého Ayga. Řeč je o zavazadlovém prostoru. Objem kufru u nového modelu je 231 litrů, což je navíc celých 60 litrů oproti předchozí generaci. Sklopením zadních sedadel se dostaneme až na 829 litrů.

Toyota Aygo X

 Aygo Cross

Dvoubarevná karoserie působí hravě. Toyota už při odhalování konceptu Prologue odkazovala na koření a tohle téma se objevuje i u názvů barevných variant karoserie. Vybírat můžete mezi kardamomově zelenou, metalicky červeným chilli, zázvorově béžovou nebo jalovcově modrou.

Toyota také zmiňuje, že zapracovala na odhlučnění kabiny a to i se stahovací plátěnou střechou Aygo X Air.

Aygo X Air

V rámci interiéru se automobilka snažila myslet i na detaily jako je například sladěné prošívání sedadel a chytré řešení úložných prostorů tak, aby co nejvíce vyhovovaly potřebám cestujících.

Co se týče technologií, tak Toyota mluvi o Aygu X jako o smartphonu na kolech. Vyzdvihuje intuitivní používání, bezproblémové připojení díky Toyota Smart Connect, audiosystém JBL se čtyřmi reproduktory a devítipalcovou HD obrazovku. Ve výbavě nechybí ani bezdrátové dobíjení telefonu a ambientní osvětlení.

interier Aygo

interier Aygo Cross

Pod kapotou nás nepřekvapí žádná novinka. Všechny Aygo X budou dostupné s atmosférickým 1,0 litrovým tříválcem, který nabídne výkon 53 kW (71 koní) a točivý moment 93 N.m. Motor bude spolupracovat s pětistupňovou manuální převedovkou, popřípadě za příplatek s automatickou převodovkou CVT.

Aygo se drží konvenčního benzínového pohonu, protože Toyota si klade za cíl udržet cenu nižší než u malých elektromobilů a zároveň chce uspokojit obyvatele měst, kteří nemají přístup k nabíjecím stanicím. Šéfové Toyoty tvrdí, že nová pohonná jednotka je konkurenceschopná s mild-hybridními konkurenty, a dodávají, že v současné době se neplánuje uvedení elektrifikované verze Aygo X.

Andrea Carlucci, evropská viceprezidentka pro prodej a marketing, řekla: „Nevylučujeme, že by v budoucnu mohlo přijít nějaké nové řešení. Neměli bychom zapomínat, že tento segment je pro nás kritický a zůstává přístupovým bodem ke značce. Aygo je vnímáno jako cenově dostupné auto a musí tomu tak být i nadále."

verze Aygo X

Tento kompaktní crossover, který je inspirovaný moderním městským životem, a který zaujme zvýšenou karoserií, velkými litými koly a vyšší pozicí za volantem, je určen výhradně pro evropský trh.

Sami jsme zvědaví, jak si novinka povede na českém trhu a jestli naváže na úspěchy svého předchůdce, který se v roce 2020 stal 3. nejprodávanějším minivozem v ČR.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem