Nejprodávanější auta ve světě za rok 2021

Pár dní zpátky jsme psali článek o tom, jak vypadal trh s auty v České republice v loňském roce. Největší zájem byl u nás o model Škoda Octavia, následovala Škoda Octavia a na třetí pozici se umístila Škoda Kamiq. Tentokrát se pojďme podívat za hranice. Které vozy dominují americkému, německému nebo ruskému trhu?

Vydáno 21.01.2022

USA

usa nejprodavanejsi vozy

Jak je vidno, v USA se daří pick-up modelům. V čele amerického žebříčku opět najdeme Ford F-Series, kterého se prodalo celkem 726 004 vozů. Zde je ale důležité zmínit, že sem spadají modely F-150, F-250, F-350 a F-450. Na druhém a třetím místě se umístily vozy Ram a Chevrolet Silverado. Jejich společný podíl trhu byl v roce 2021 11,9 %, což je čtvrtý největší podíl od roku 1980.

Velká Británie

uk nejprodavanejsi auta

Spojené království si v roce 2021 prošlo až revoluční proměnou. Poprvé od roku 2009 neobsadil první místo Ford Fiesta. A dokonce se neumístil ani na dalších dvou příčkách. První pozice patří modelu Vauxhall Corsa, který se u nás prodává jako Opel Corsa, a kterého se prodalo téměř 41 tisíc. Corsa si dokázala získat více zákazníků než Fiesta, protože Ford byl negativně ovlivněn rostoucí popularitou Pumy .

Tesla Model 3, nejlevnější zástupce americké automobilky, obsadila druhou pozici, což je nejlepší výsledek v rámci 10 největších automobilových trhů na světě. 

Francie

francie

Francie je druhý největší evropský automobilový trh, a proto v tomto článku nesmí chybět. Peugeot 208 porazil Renault Clio. Je to poprvé od roku 2004, kdy se malého hatchbacku segmentu B od Peugeotu prodalo více než konkurenčnho modelu od Renaultu. Ani jeden z těchto francouzských hatchbacků však neočekával silný růst třetí Dacie Sandero, která oproti roku 2020 zvýšila prodej o 44 %. 

Německo

německo

Nejprodávanějším novým vozem v Německu je Volkswagen Golf a to i navzdory tomu, že za poslední tři roky zájem o něj výrazně upadá. Registrace modelu tvořily 3,5 % celkového trhu, což je nejnižší výsledek od roku 1980.

Největší vyzyvatelé Golfu na německém trhu pochází od stejného výrobce. SUV Volkswagen T-RocTiguan jsou druhým a třetím nejprodávanějším vozem v zemi.

Itálie

italie

V Itálii k velké obměně na předních příčkách za poslední rok nedošlo. Fiat Panda opět dominoval prodejům a se svými 112 298 prodanými vozy tvoří jeho tržní podíl 7,6 %. To je o 1,2 % více než v roce 2020, ale o 18,8 % méně než v roce 2019.

Druhé a třetí místo patří malým městským vozům Fiat 500 a Lancia Ypsilon. Společně tvoří 13,8 % celkového prodeje nových vozů v Itálii.

Španělsko

spanelsko

První tři pozice ve Španělsku obsadily dva crossovery a jeden sedan. Na první místo se dostal Seat Arona, nejmenší zástupce SUV automobilky Seat, který se na pozici nejprodávanějšího modelu probojoval poprvé od uvedení na trh v roce 2017. Druhé místo patří modelu Hyundai Tuscon, jihokorejský crossover, který právě vstoupil do své čtvrté generace a možná trošku překvapivě porazil i konkurenční modely jako Nissan Qashqai nebo Peugeot 3008. Třetí pozice patří sedanu Dacia Sandero.

Rusko

rusko

Jak je vidět, Rusko si hýčká svou Ladu. Na prvním místě se umístila Lada Vesta s téměř 113 700 prodanými vozy, což je o 6 % více než v roce 2020. Lada Granta je na druhém místě, ale objem prodaných vozů klesl o 12 % v porovnání s rokem 2020. Kia Rio, zástupce jihokorejské automobilky, se stala třetím nejprodávanějším vozem v Rusku v minulém roce.

Zdroj: motor1.com

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem