Nedostatek čipů ovlivňuje automobilový průmysl

Některé velké automobilky musejí omezit nebo dokonce zastavit výrobu kvůli nedostatku čipů. Utrpí například Ford F-150, Mercedes třídy C nebo Jeep Grand Cherokee.

Vydáno 29.04.2021

Nedostatek čipů je celosvětovým problémem, se kterým se potýkáme už od začátku pandemie koronaviru. Mohou za to mimo jiné i zavřené továrny na jejich výrobu. Továrny byly zavřené samozřejmě kvůli snaze omezit šíření nemoci Covid-19.

Utrpěla na tom všechna odvětví, která pracují s elektronikou. Obrovský dopad to mělo například na herní sektor. Na nové herní konzole se u nás čeká šest měsíců. Do toho všeho grafické karty do počítačů ve velkém vykupují těžaři kryptoměn.

Výroba čipů najednou stojí a kvůli jejich nedostatku trpí i automobilový průmysl. Všechny čipy, které se v poslední době vyrobily anebo se mají vyrobit, už jsou dávno rezervované. Automobilový průmysl stojí na konci fronty čekatelů. Není totiž tak atraktivní jako například telefony.

Celý automobilový průmysl utratí za čipy asi 37 miliard dolarů ročně. Jenomže pouze samotný Apple nakoupí čipy každý rok za 56 miliard dolarů. Pak tu máme Samsung, Huawei, Sony a další velké značky a z automobilového průmyslu se stává ten typ zákazníka, který jde do Kauflandu, aby si koupil dva rohlíky.

Odhaduje se, že automobilový průmysl kvůli nedostatku čipů vyprodukuje až o 5 milionů aut méně než v letech před koronavirem. V roce 2019 to bylo 65 mil. aut. Situace se zatím nelepší. South China Morning Post odhaduje, že nedostatek čipů potrvá alespoň do roku 2022.

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: carndrv

Související články

Konec vývoje dieselových motorů v Renaultu
V roce 2015 se na povrch dostal skandál Volkswagenu s názvem dieselgate. Od té doby popularita dieselových (naftových) motorů klesá. Některé...
Vydáno 27.04.2021
Konec Fabie jako malého osobáku, prodloužit se má o více než metr
Škoda Fabia bude mít novou, v pořadí už čtvrtou generaci. V zahraničí Fabii označují jako supermini. Fabia už ale nebude tak malá, jak ji známe....
Vydáno 22.04.2021
Mercedes EQS, nová vlajková loď Mercedes-Benz
EQS se má stát novou vlajkovou lodí Mercedesu. Má mít dojezd až 770 km, kokpit jak z vesmírné lodi a dokáže předvídat, co chcete najít v menu....
Vydáno 16.04.2021

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem