Nástupce slavné Audi R8 bude plně elektrický

Stejně jako vypadá budoucnost jiných značek i Audi tíhne k elektrifikaci svých vozů. Momentálně se pracuje na nástupci sportovního modelu R8. Tento nástupce má být plně elektrický. Audi dalo náhled na elektrický koncept „sphere“ a nyní se připravují plány i na elektrický sportovní vůz TT a na již zmíněnou R8.

Vydáno 07.10.2022

Již dříve bývalá produktová šéfka Audi, nyní vedoucí marketingu, pronesla, že nástupce R8 upustí od benzínového pohonu ve prospěch bateriového elektrického pohonu. Nedávno Audi odhalilo svou speciální nabídku na R8 s edicí V10 GT RWD, která se podle německé automobilky „loučí s motorem V10“.

Oliver Hoffman prozradil, že až přijde nástupce R8, bude poháněn pouze elektřinou. „Je nám celkem jasné, že až představíme nástupce R8, bude to plně elektrické auto,“ řekl Hoffman.„Tvrdě pracujeme na platformách a konceptech sportovních vozů budoucnosti. Mluvili jsme o tom, že chceme překvapit naše zákazníky, a uděláme to. Prosazujeme nějaké dvoumístné koncepty a koncepty nástupců našeho R8.“

Hoffman nenavrhl, že by nástupce R8 používal platformu PPE, která bude od příštího roku podporovat elektromobily Audi s prvním A6 e-tron. Je to proto, že časový rámec jakéhokoli vozidla pravděpodobně přesáhne životnost této architektury – minimálně do roku 2025, kdy se PPE a MEB sloučí do SSP. Audi už dříve zkusilo veřejnosti předvést elektrický koncept R8. Bylo tomu tak na ženevském autosalonu v roce 2015. Zde se objevilo Audi R8 e-tron, které poskytovalo 455 koní a točivý moment 920 Nm. Po pouhém roce prodeje a 100 prodaných exemplářích, byl prodej ukončen, a to z důvodu astronomické vyvolávací ceny, a hlavně protože Audi auto nepropagovalo.

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem