Mustang Mach-E s výkonem 1400 koní

Automobilka Ford odhalila jednorázový Mustang Mach-E 1400. Jedná se o bestii se sedmi motory, se kterou se Ford chystá na závody Nascar. Na silnici ho tak sice neuvidíme, ale za pozornost to určitě stojí.

Vydáno 21.07.2020
1
/
9

Už delší dobu se ví, že Ford vydá elektrickou verzi jednoho ze svých nejznámějších modelů a tím je Ford Mustang Mach-E. Ať už máte na elektromobilovou budoucnost názor jakýkoli, Ford ve svou strategii věří, a proto se svým Elektromustangem zašli ještě dál a nechali si vytvořit Mustang Mach-E 1400 a ono čísílko 1400 označuje počet koní, které se tomuto monstru skrývají pod kapotou.

zapad

Mustang Mach-E 1400 je výsledkem desetitisícihodinové spolupráce mezi Ford Performance a RTR. Zkratka RTR znamená Ready to Rock! a je to společnost založená člověkem jménem Vaughn Gittin Jr., která vyrábí komponenty pro Ford. Práci RTR můžete vidět u Mustangů, Rangerů nebo F-150 (Raptor). Většinou to funguje tak, že Ford udělá auto a RTR jej následně vyladí a vynese do nebes. V tomto případě Ford i RTR pracovali souběžně od začátku až do konce.

Mach-E 1400 je čtyřdveřové auto se sedmi motory používající lithium-iontové baterie s 56,8kWh. Má pohon 4x4, ale pohon přední nápravy se dá vypnout. Tím sice zlepšíte úhel řízení, ale příjdete o část výkonu, protože 4 motory pohánějí zadní nápravu a 3 motory tu přední. Baterie jsou nastaveny pro akční jízdy, nikoli pro výlety nebo dlouhé tratě. Takže můžete závodit, driftovat anebo děsit důchodce ráno u Kauflandu. Maximální rychlost je 258 km/h. K brždění používá komponenty Brembo a hydraulickou ruční brzdu. Elektronický posilovač kombinuje regenerativní brždění, ABS a kontrolu stability. Nejsilnější verzne Mach-E, která by se měla sériově vyrábět je Mach-E GT. Ten ve srovnání s mach-E 1400 nabízí „pouze“ 459 koní se dvěma motory a rychlostí 200 km/h.

zavod

Šéf Fordu pro motorsporty, Mark Rushbrook, řekl, že Mach-E 1400 ukázkou možností, kterých mohou elektromobily dosáhnout. Zakladatel RTR, Vaughn Gittin Jr., zase tvrdí, že když se dostal za volant Mach-E 1400, tak mu to úplně změnilo pohled na to, jaký výkon a točivý moment může auto mít. A to je Gittin profesionální závodník.

Mustang Mach-E 1400 by měl být v akci k vidění na příštím závodě Nascar Cup Series stejně jako elektrický drag racer Mustang Cobra Jet 1400. Jde tedy vidět, že Ford v elektromobily opravdu věří.

Myslíte si, že elektromobily začnou v závodech dominovat nad auty se spalovacími motory?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: autocar, carndrv, mtr1

Související články

Rodiče řidiči z pohledu dětí
Děti si myslí, že jejich otcové jsou lepší řidiči než jejich maminky. Za to jsou tátové za volantem prý mnohem agresivnější, vzteklejší a jezdí až...
Vydáno 15.07.2020
Průvodce automobilkou Tesla
Tesla je velice často skloňované slovo poslední doby. Věděli jste ale, že ji nezaložil Musk, že prvních 5 let nevyrobila žádné auto, nebo že má...
Vydáno 26.06.2020
12 slavných filmových aut
Existuje spoustu filmů, které se nám vryly do paměti svým příběhem, postavami nebo třeba efekty. Jsou tady i takové filmy, které nám ukázaly auta,...
Vydáno 16.06.2020

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem