Mercedes EQS, nová vlajková loď Mercedes-Benz

EQS se má stát novou vlajkovou lodí Mercedesu. Má mít dojezd až 770 km, kokpit jak z vesmírné lodi a dokáže předvídat, co chcete najít v menu.

Vydáno 16.04.2021
1
/
10

EQS není prvním elektromobilem od Mercedesu, ale mohl by se stát prvním důležitým. Zatímco modely EQC a EQA mají stejnou platformu jako jiné Mercedesy s benzinovými a naftovými motory, EQS má mít úplně novou architekturu sestavenou speciálně pro elektromobily.

eqs

Gray Car Wrap

EQS se tak stane šablonou, ze které bude vycházet několik dalších generací plně elektrických Mercedesů. Navíc EQS má kráčet ve stopách třídy S, což je takový hlavní model této automobilky.

EQS bude k dostání už na konci roku 2021. Pod kapotou by se mělo schovávat 329 koňských sil a baterie o výkonu 108 kWh. Později bude k dostání i s 90kWh baterií. Měřit bude přes 5 metrů na délku a necelé 2 metry na šířku. Na rozdíl od třídy S má mít ale aerodynamičtější tvar. Za 15 minut nabíjení by baterie měla být schopna pojmout tolik energie, abyste ujeli 300 km. Cenově by se měla pohybovat podobně jako právě třída S, což znamená, že bude začínat na nějakých dvou milionech korun.

eqs

Na palubovce má 3 obrazovky. Středová má 17,7 palců a obrazovky u řidiče a spolujezdce mají obě úhlopříčku 12,3 palců. Systém poběží na osmijádrovém CPU s ramkou 24 GB. Mercedes EQS bude mít i hlasového asistenta. Na Alexu od Amazonu to zatím nemá, ale v Mercedesu slibují, že dělají pokroky. Displaye v autech často schytávají kritiku, že jsou moc rušivé, a že se v nich zdlouhavě všechno hledá. Mercedes přišel s něčím, čemu říká design nulové vrstvy. AI by mělo umět předvídat to, co si chce řidič navolit a automaticky mu takovou nabídku navrhovat. Řidič by tak nemusel bloudit dílčími menu. Údajně stačí 10 minut na to, abyste se s takovým systémem naučili pracovat.

Obrazovka u spolujezdce pozná, jestli je spolujezdec v autě a když ne, zůstane vypnutá. V případě, že je v autě spolujezdec a obrazovka je zapnutá, dokáže poznat, jestli se na ni dívá řidič a ztlumit se tak, aby řidiče nerozptylovala. Spolujezdec by si tak klidně mohl hledat nějaké sprosťárny a řidič o tom ani nemusí vědět.

EQS má být postavený v uhlíkově neutrální továrně dokonce i s jeho baterií. Už za rok chce Mercedes stavět dalších 7 elektromobilů.

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: topgear

 

Související články

Car Thing – výrobek od Spotify zmodernizuje vaše auto
Hudební streamovací služba Spotify vydala svůj první hardware s názvem Car Thing. Ten má přinést hudbu od Spotify a později i další služby do...
Vydáno 14.04.2021
Nejlevnější auta velkých značek
Pokud jste si nešetřili na svého vysněného miláčka nebo nemáte na účtě zbytečné miliony, určitě se při koupi nového auta budete dívat na cenu. Jaké...
Vydáno 09.04.2021
CyberLandr – udělejte si z Cybertrucku skládací karavan
Cybertruck je i přes svoji velikost a sílu méně autem na práci jako třeba Ford F-150, ale spíše vozem pro dobrodružství jako třeba Jeep Wrangler....
Vydáno 06.04.2021

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem