Potvrzeno! Elektrický sedan Lucid Air přijede v létě do Evropy

Americký výrobce elektrických vozidel bude v Německu od června prodávat svůj luxusní elektromobil. Následovat budou další evropské země, Střední východ a Čína.

Vydáno 27.04.2022

Automobilka se sídlem v Kalifornii zatím nepotvrdila, které trhy se dočkají jako první. V jednom z předešlých rozhovorů ovšem bylo zmíněno Německo a následovat by měly státy s bohatou dobíjecí infrastrukturou, ve kterých výrobce vidí určitý potenciál. Mluví se o státech jako Rakousko, Belgie, Dánsko, Finsko, Island, Itálie, Monako, Nizozemsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Norsko. Česká republika podle všeho zatím není pro automobilku dostatečně perspektivní.

lucid

Lucid také potvrdil, že pracuje na ještě výkonnější verzi modelu Air. Tu by měly pohánět hned tři elektromotory, přičemž vzadu budou dva elektromotory o výkonu 1341 koní. Nebylo zatím oficiálně potvrzeno, kolik energie bude třímotorový Super Air celkem produkovat, ale lze očekávat, že to bude více než 1600 koní. Tím by měl konkurovat Tesla Modelu S Plaid.

V únoru letošního roku společnost oznámila snížení své výroby pro rok 2022 z 20 000 vozidel na 12 000 až 14 000 vozidel. Důvodem mají být problémy v dodavatelském řetězci. S problémem by ovšem mohl pomoci nový závod, který se plánuje v rozmezí let 2025 až 2026 postavit v Saudské Arábii. V současné době celá výroba probíhá pouze v USA.

lucid

O automobilce:

Společnost Lucid Motors byla založena už před 15 lety pod názvem Atieva. Nejprve se zaměřovala na výrobu baterií a pohonných jednotek elektrických vozidel pro jiné výrobce. Generální ředitel společnosti Lucid, Peter Rawlinson, dříve působil jako viceprezident pro inženýrství ve společnosti Tesla, která je v současnosti jejím hlavním konkurentem. V říjnu 2016 došlo k přejmenování společnosti a novým cílem se stalo vyvinout plně elektrické, vysoce výkonné luxusní vozidlo. První prototyp takového vozu byl odhalen v prosinci 2016 a dostal jméno Lucid Air.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem