Limitovaná edice Rolls-Royce: Ghost Amber Roads

Před pár dny byla v lotyšském Kaltene představena speciální edice modelu Ghost. Kromě luxusu nese i odkaz na historii.

Vydáno 13.03.2023
1
/
6

Tuto verzi mají na svědomí návrháři, konstruktéři a umělečtí řemeslníci z divize Rolls-Royce Bespoke, která je nejzásadnějším místem pro personalizaci luxusních vozů se soškou Spirit of Ecstasy na kapotě.

Britská automobilka nabídne pouze 12 exemplářů Ghost Amber Roads, jejichž název odkazuje na známou jantarovou stezku. Jantar neboli zlato severu je fosilizovaná pryskyřice stromů, se kterou bylo po tisíciletí obchodováno na takzvané jantarové stezce. Ta spojovala Baltské moře se Středozemním, což hrálo roli i při výběru místa, kde má být model představen. Na pláži v Kaltene totiž i v dnešní době občas moře vyplaví dřív tolik ceněné zlato severu.

Design Ghost Amber Roads je inspirovaný právě jantarem, jeho barvami a texturami. Barva exteriéru vznikala v Bespoke a finální verze má dva nové odstíny. První je měděná Lyrical, druhá vznikla spojením bílé a bronzové Cornish, přičemž tyto dvě barvy tvoří dvoubarevné provedení. Cílem bylo zvolit odstín, který bude odrážet hřejivý a lesklý charakter jantaru. Uvnitř je na výběr buď tmavá Dark Spice nebo světlá Seashell s hnědým prošíváním Armagnac nebo oranžovým Mandarin.

V interiéru upoutá pozornost otočný ovládač na středovém tunelu, který má uvnitř vložen kousek jantaru. Prahové lišty zase ukrývají jantarové podsvícení.

Jak je pro Rolls-Royce příznačné, těšit se můžeme i na stropní obložení ve stylu hvězdné oblohy Starlight Headliner, která tentokrát zobrazuje historické obchodní cesty, které spojovaly sever a jih Evropy. Jeho ruční výroba zabere minimálně 18 hodin.

Pod kapotou má Ghost Amber Roads motor V12 se dvěma turbodmychadly, který poskytuje výkon 420 kW (571 koní). Motor spolupracuje s osmistupňovou automatickou převodovkou. Vůz dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za 4,8 sekundy a maximální rychlost je elektronicky limitovaná na 250 kilometrů za hodinu.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem