Lexus potvrdil nový plug-in hybrid v roce 2021 a promluvil i o čistě elektrických vozech

Lexus uvede svůj elektrický plug-in hybrid (PHEV) v průběhu tohoto roku. Následovat bude v roce 2022 nová elektromobilová platforma LF-Z.

Vydáno 19.05.2021

Japonská prémiová značka očekává, že elektrifikované modely budou do roku 2025 představovat více než polovinu jejich globálních prodejů. Do té doby chtějí představit 10 nových hybridních (PHEV) a čistě elektrických (EV) vozů.

lexus-lf-z

O nových hybridních a elektrických modelech se toho zatím ví jen málo,  ale v nedávné době nám Lexus poskytl pár nápověd z oblasti designu nové éry modelů s konceptem LF-Z Electrified.

Mezi charakteristické designové prvky LF-Z bude patřit nová přední mřížka, zadní horizontální světla s novým textovým logem, které podtrhne světelný nápis Electrified. Celkově jde o vůz s nízko posazenou siluetou, který zaujme svým povedeným futuristickým vzhledem, jenž možná zezadu lehce připomíná Mercedes-Benz EQC.

lexus-lf-z interier

Těžko říct, nakolik je design konceptu vzdálen produkčnímu vozu, ale pravděpodobně bude využita nová bZ architektura mateřské společnosti Toyota, která je vyráběna ve spolupráci s automobilkou Subaru.Technické specifikace budou proto bezpochyby podobné technickým specifikacím nového elektrického SUV Toyota bZ4X, které je vybaveno pohonem všech kol a zabudovaným solárním nabíjecím panelem. Nová Toyota bZ4X by se měla prodávat od poloviny roku 2022.

Koncepty bZ4X a LF-Z se vyznačují inovativním systémem „steer-by-wire“, který dosud nebyl k dispozici u žádného sériově vyráběného vozu.

O prvním PHEV modelu od Lexusu se toho ví ještě méně. Největším kandidátem je crossover NX, který má co nevidět přijít ve své druhé generaci. Ten sdílí své technické základy s modelem Toyota RAV4 a nová RAV4 v plug-in hybridní verzi nabízí výkon 302 koní a slibuje dojezd  74 km. 

Zprávy o budoucí elektrické řádě Lexus přišly, když automobilka oslavovala 2 miliony prodaných elektrifikovaných vozů po celém světě. Vlajková loď Lexus RX z toho představovala více jak jednu čtvrtinu a prodalo se 518 tisíc vozů. Úspěchy tohoto modelu následoval sedan ES, hatchback CT a crossover NX.


zdroj: autocar.co

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem