Lexus LBX přijíždí jako cenově dostupný hybrid

Lexus LBX je stylový crossover s hybridním pohonem, který se hodí převážně pro jízdu ve městě. Japonská automobilka novým modelem cílí na evropský trh, kde chce oslovit především mladší řidiče.

Vydáno 05.06.2023
1
/
5

Základem automobilu je podvozková platforma GA-B, kterou najdeme také u modelu Toyota Yaris Cross, se kterým LBX sdílí technický základ. Lexus však říká, že LBX byl vytvořen tak, aby poskytoval luxus, kultivovanost a kvalitní jízdní zážitek, což považují pro vůz jejich značky za nezbytné. Velký důraz byl kladen také na design, kvalitu a personalizaci. Rozměry kompaktního crossoveru jsou následující: délka 4190 mm, šířka 1825 mm a výška 1545 mm. Rozvor má 2580 mm a objem kufru je u verze s pohonem předních kol 332 litrů.

Lexus LBX (označení LBX je zkratka pro Lexus Breaktrough Crossover) přijíždí s jedinou pohonnou jednotkou. Pod kapotou se ukrývá 1,5litrový zážehový tříválec a elektromotor s novou bipolární baterií NiMH, která se díky nižším hodnotám odporu chlubí vyšší kapacitou při nabíjení a vybíjení. Nejmenší model v současné nabídce automobilky tedy poskytuje maximální výkon 100 kW (136 koní) a točivý moment 185 N.m. Motor spolupracuje s automatickou převodovkou CVT a poháněna jsou standardně přední kola, ale za příplatek lze pořídit vůz s pohonem všech čtyř kol E-Four. Model s pohonem předních kol dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za 9,2 sekundy a spotřeba paliva by se ve městě mohla pohybovat okolo 5 litrů na 100 km.

Uvnitř LBX působí elegantně a ve vyšší výbavě se může pochlubit 12,3palcovým digitálním přístrojovým štítem, který může doplnit i head-up displej. Vůz si můžete přizpůsobit dle svých preferencí díky výbavám Elegant, Relax nebo sportovněji laděným Emotion a Cool. A ještě vyšší míru individualizace nabídne program Bespoke Build. Za příplatek lze pořídit třeba i velmi kvalitní reproduktory značky Mark Levinson. Nechybí prémiové materiály jako Ultrasuede nebo luxusní jemná anilinová kůže. Samozřejmostí je nejmodernější generace bezpečnostních asistentů Lexus Safety System+ 3.

Lexus LBX

Lexus LBX

Objednávky nového modelu, který přichází jako konkurent pro Audi Q2, budou spuštěny již 15. června, přičemž k zákazníkům se vozy dostanou na začátku příštího roku. Na zveřejnění oficiálního ceníku si zatím musíme počkat, ale novinka by měla být v porovnání s konkurenty cenově dostupnější.

 

 

Zdroj (včetně fotografií): Lexus.eu, autoexpress.co.uk

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem