Které automobilové značky jsou nejdražší na údržbu?

Našetřit si peníze na krásné luxusní auto je jedna věc, ale člověk musí přemýšlet taky nad tím, zda bude mít na jeho provozní náklady, servis a běžnou údržbu. Majitelé vozidel budou kromě pohonných hmot platit také pojištění, technické kontroly, daně a servis. U kterých značek si za tyto položky výrazně připlatíte?

Vydáno 25.01.2022

Firma YourMechanic disponuje velkým množstvím údajů na základě vykonávané údržby a oprav vozidel svých klientů. Díky tomu vytvořila žebříček nejnákladnějších automobilových značek během prvních deseti let jejich vlastnictví.

Nejdražší je BMW

Mnichovská automobilka se v průzkumu umístila na prvním místě. Majitelé bavoráků zaplatili za 10 let provozu v průměru 388 000 korun. Nejdražší jsou dle získaných dat konkrétně modely řady 7, kdy každá pravidelná servisní prohlídka vyjde na více než 10 000 korun. Za touhle částkou příliš nezaostávají také modely BMW X6.

Následuje Mercedes-Benz

Na druhém místě je další neměcká automobilka. Podle provedeného průzkumu stála celková údržba vozů této značky za 10 let provozu v průměru 280 000 korun. Nejvíce si připlatili majitelé vozidel třídy S.

Třetí místo bere Volvo

Švédská automobilka, která si vybudovala dobré jméno mimo jiné i bezpečností svých automobilů, se umístila na třetí příčce. Bohužel pro jejich majitele, náklady na pravidelnou údržbu vozidla jsou srovnatelné například s údržbou vozů značky Cadillac. Náklady se za 10 let provozu vyšplhají v průměru na 270 000 korun. Dle statistik nejlevněji vychází opravy modelů Volvo S90 a XC90.

Cadillac

Americká automobilka je na tom podobně jako výše zmiňované Volvo. I tady si majitelé sáhnou hluboko do kapsy, protože servisní náklady se za 10 let provozu pohybují v průměru okolo 270 000 korun.

Pětici nejnákladnějších značek uzavírá Audi

Čekali jste snad něco jiného? Další německá automobilka, která se orientuje na výrobu luxusních automobilů uzavírá pětici nejnákladnějších značek. Dlouhodobá údržba těchto automobilů vychází v průměru dle průzkumu na 260 tisíc.

Zdroj: Motortrend, Motor1

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem