Zloději ukradli dvě auta KIA stejnému majiteli během jednoho měsíce

Muž z Denveru měl auto značky Kia Sportage z roku 2018. Auto mu někdo ukradl, a tak si koupil další auto. Opět vůz značky KIA model Sportage z roku 2018. Neuplynul ani měsíc a ukradli mu i to druhé auto. Jak si s krádežemi aut stojí Česká republika, jak si auto chránit a jak postupovat v případě odcizení vašeho vozidla?

Vydáno 21.12.2020

Kia Sportage je pěkné SUV, ale ne tak výjimečné, aby ho chtěl někdo ukrást dvakrát během jednoho měsíce. Taková KIA Sportage z roku 2018 vás bude stát okolo půl milionu korun. To je částka, na kterou můžete spořit nebo splácet i desítky let. Teď si představte, že byste o tuto částku přišli hned dvakrát za měsíc. Přesně to se stalo muži z Denveru. Po tom, co mu ukradli dvě auta za tak krátkou dobu, obě značky KIA model Sportage z roku 2018, začal uvažovat, jestli má vůbec cenu kupovat další auto.

Podle denverské policie vzrostly krádeže aut v tomto městě během pandemie o padesát procent, a to konkrétně z 4248 ukradených aut v roce 2019 na 6394 ukradených aut v roce 2020. Pandemie způsobuje ekonomické potíže a více lidí se tak uchyluje k trestné činnosti.

Kradmost

V Denveru patří mezi nejvíce kradené značky Ford, Chevrolet, Honda, Subaru, Hyundai a Kia. V České republice patří na první místo Škoda. Dále Volkswagen, Ford, Renault a Peugeot. Třeba takové BMW se v ČR umístilo až na 8. místě mezi nejkradenějšími značkami. Škoda suverénně vede. Aut s touto značkou se u nás krade několikrát více než Volkswagenu, který je hned na druhém místě. Nejkradenější auto je Škoda Octavia. Druhá je Fabie a třetí je legendární Felicie, která se vyráběla mezi lety 1994–2001. Takže zloději nepohrdnou ani staršími modely aut. Nicméně je potřeba mít na paměti, že nejvíce prodávaná auta mají i největší potenciál k tomu být nejkradenější jednoduše proto, že je jich prostě nejvíc.
Více tabulek na mvcr.

Jak si nenechat ukrást auto?

Návodů najdete hodně, najdete je například i na stránkách Ministerstva vnitra (mvcr). Většinou se shodují ve stejných bodech:

-        mechanický zámek volantu

-        blokace řadící páky

-        alarm

-        nenechávat v autě cennosti

-        nenechávat auto v pochybných nebo krádežemi proslulých oblastech

-        imobilizér

-        satelitní vyhledávání

-        kombinace těchto opatření

Imobilizér najdeme už i ve starších modelech. Zámky volantu a blokace řadících pák je velice nepohodlná a člověka to může brzy omrzet a jakmile to jednou neuděláte, tak v tu chvíli to někdo ukradne. Zákon schválnosti. Další věc je, že takový zámek volantu pro zloděje nebude úplně problém rozříznout. Nejjistější je mít auto pojištěné. Před krádeží to sice neochrání váš vůz, ale za peníze z pojišťovny si koupíte nový.

Jak postupovat při krádeži?

Kompletní návod opět nabízí mvcr. Ve zkratce zavolejte na policii anebo rovnou běžte na stanici, protože vás stejně pozvousepsání výpovědi. Nachystejte si všechny doklady od vozidla, které vám zůstaly doma jako třeba velký techničák, dokumenty od pojišťovny, smlouvu na leasing, registraci vozidla atd. Policie se vás bude ptát na spoustu věcí, kromě místa odcizení i na vzhled, jestli má nějaké polepy nebo jiné neobvyklé prvky, přibližný stav tachometru, jak jste auto zabezpečili, kde jste k němu přišli, co jste v něm nechali a další otázky u nichž někdy nebudete chápat, proč to chtějí vědět.

Pokud nebude pachatel do měsíce nalezen, dostanete od policie Usnesení o odložení věci, které potřebujete k ukončení povinného ručení, odhlášení z registru, a hlavně k vyplacení pojistky (v případě, že pojištění proti odcizení máte).

Anebo choďte pěšky.

Ukradli nebo vykradli vám a nebo vašemu známému auto nebo díly?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Kontakt: redakce@auta.cz

 

Zdroj: mvcr, motor1 

Související články

Uhlíkově neutrální palivo pro Formuli 1
Mezinárodní automobilová federace (FIA) se snaží vyvinout biopalivo, které by používaly formule při závodech Formule 1. Do roku 2030 by se F1 mělo...
Vydáno 17.12.2020
Hyundai kupuje společnost, která vyrábí roboty
Boston Dynamics vyrábí velmi moderní roboty. Známé jsou především dva modely, z nichž jeden připomíná člověka a druhý psa. V Hyundai se rozhodli,...
Vydáno 15.12.2020
Nové světlomety mají zachránit životy po celém světě, kromě USA
Automobilky v čele s Audi vyvinuly nové světlomety, které jsou technologicky mnohem dál než současné technologie. K dispozici budou všude, kromě...
Vydáno 11.12.2020

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem