Koupí Mercedes značku Aston Martin?

To, že jedna automobilka koupí jinou není v dnešní době nic neobvyklého. I tak člověka ale překvapí koupě automobilky, která dělá drahé, luxusní, sportovní vozy, jakou Aston Martin určitě je. Vždyť koupit sportovní auto je věcí dlouholeté dřiny, a co teprve koupit celou značku?

Vydáno 01.06.2020

Jestli si myslíte, že se Aston Martin dostal do potíží díky pandemii koronaviru, jako tomu je například u Renaultu, máte pravdu jen z části. Aston Martin se dostal do potíží už nějakou dobu předtím, než koronakrize přišla. V roce 2019 prodeje této automobilky klesly o dvacet procent. Astonovi novější modely Vantage a DB11 nějak nedržely krok s konkurencí. Přitom každý musí uznat, že vypadají skvěle.

AM Vantage

 

DB11

Nízký prodej měl samozřejmě negativní dopad na hodnotu akcíí Astonu. Stalo se, že cena akcíí klesla až o devadesát procent. Automobilka také nemá větší mateřskou společnost, co by jí mohla v těžkých dobách pomoci.

Do věci se vložil Lawrence Stroll. Do automobilky vložil v přepočtu asi 5,5 miliard korun, převzal 25% podíl ve firmě a stal se jejím výkonným předsedou. Lawrence Stroll má s podobnými věcmi zkušenosti. V minulopsti investoval do několika módních značek, které čelily zániku a pomohl jim stát se světovými. Byl to například Michael Kors a Tommy Hilfiger. Stroll je fanoušek rychlých aut, a tak spojil byznys se svým koníčkem a vrhl se na pomoc Astonu.

Lawrence Stroll

Stroll přesvědčil současného generálního ředitele Mercedesu-AMG F1 Toto Wolffa aby se k němu připojil a vzal si 4,8% podíl v Astonu. Dále přizval Tobiase Moerse, který nahradil Andyho Palmera jako výkonného ředitele Astonu. Moers pracoval v Mercedes-AMG (sportovní a závodní úpravy aut značky Mercedes), kde rozšířil nabídku, zefektivnil výrobu a navýšil ziskovost firmy. Aston Martin má dobré vztahy s Daimler AG, což je právě firma, která vyrábí mimo jiné i Mercedes-Benz. Mercedes je dceřinou společností Daimleru AG. Stroll chce spolupráci dále utužovat. Z těchto důvodů vznikají domněnky, že Stroll chce značku Aston Martin nejen vyzdvihnout, ale hlavně zatraktivnit právě pro Daimler AG.

V AMG mají z odchodu Moerse smíšené pocity. Nechtějí se loučit s profesionálem, který vedl značku stále vzhůru, ale vědí, že může velice pomoci jejich partnerovi Astonu. Možná, že jestli Daimler AG opravdu koupí Aston Martin, tak bude Moers výkonným ředitelem Astonu i AMG, ale to už jsou spíše spekulace.

Myslíte si, že se Aston Martin vzchopí?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: carguide

 

Související články

Francouzská vláda chce zachránit automobilový průmysl tím, že bude přispívat na elektromobily
Francouzská vláda přišla s plánem na záchranu automobilového průmyslu v jejich zemi. Bude stát 8 miliard euro.
Vydáno 29.05.2020
Renault je v ohrožení, varuje francouzský ministr
Francouzský ministr financí, Bruno Le Maire, tvrdí, že automobilka Renault by mohla bez pomoci zvenčí ukončit svoji činnost. O tomto tématu mluvil...
Vydáno 23.05.2020
12 celebrit a jejich úplně první auto
První auto většinou není nic moc. Někomu se může poštěstit a hned od svých mladých let jezdí s něčím, čemu funguje klimatizace, ale pro většinu z...
Vydáno 10.05.2020

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem