Začátek konce benziňáků v USA

Dva senátoři z Kalifornie požadují po americkém prezidentu Bidenovi, aby stanovil datum, do kterého se v USA přestanou prodávat auta se spalovacími motory.

Vydáno 23.03.2021

Senátor Alex Padilla a senátorka Dianne Feinstein spadají oba dva pod stranu Demokratů stejně jako prezident Biden. Kalifornie si po vzoru Velké Británie stanovila datum, do kterého se v tomto americkém státě nebudou moci prodávat auta na naftu a benzin. Stejně jako Britové si Kalifornie stanovila toto datum na rok 2035. To znamená, že od roku 2035 už v Kalifornii nebude možné koupit auto se spalovacími motory.

Tito dva kalifornští senátoři teď naléhají na amerického prezidenta, aby stanovil toto datum i pro celé USA. Bývalý americký prezident Trump nějaké speciální nároky na emise neměl. Kalifornie to už za jeho vlády viděla jinak. V oblasti emisí požadovala přísnější normy a samostatně se dohodla s automobilkami Ford, Honda, BMW a Volkswagen. Standardy však stále nejsou tak přísné jako za vlády Baracka Obamy.

Prezident Biden to vidí docela jinak než Trump. Jedním z jeho prvních oznámení v úřadě prezidenta bylo, že nahradí celou vládní flotilu elektromobily. Tady se ale nejedná pouze o auta, ve kterých jezdí úředníci, ale o všechna vládní vozidla, kterých je okolo 640 tisíc. Má to být největší investice do infrastruktury od druhé světové války. Přesto všechno Biden na naléhání od senátorů Padilli a Feinstein zatím nevydal oficiální stanovisko.

Otázkou je, kde na to všechno během koronavirové krize vezme Biden peníze. Větší zadlužení státu ani tisknutí dalších peněz asi nebude nejlepší řešení, ale to už je otázka pro ekonomy.


 

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: carndrv, motor1

Související články

Čína omezuje pohyb Tesly. Bojí se, co by mohly zachytit kamery
Kamery v autech od Tesly, které zajišťují asistenční služby pro řidiče, musejí zachycovat a natáčet podněty z okolí. Je to logické, když například...
Vydáno 22.03.2021
Kromě elektromobilů Britové podpoří i vodíkové pohony
Velká Británie buduje dopravní uzel pro auta na vodíkový pohon. Hodlá do něj investovat 3 miliony liber (v přepočtu 91 milionů korun).
Vydáno 17.03.2021
Z nuly na sto za 1,72 sekundy? Nejrychlejší elektromobily na světě
Deset nejrychlejších aut na elektrický pohon, které jsou k dostání hned anebo alespoň budou v blízké době.
Vydáno 10.03.2021

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem