Jak ušetřit za benzín? Pomůže efektivní jízda

Spousta lidí se bez auta neobejde ani den a v dnešní době, kdy se vše zdražuje, se tak peníze za benzín či naftu vyšplhají každý měsíc na tisíce. Zaměřili jsme se tedy na to, jaké faktory mohou snížit spotřebu vašeho automobilu.

Vydáno 24.05.2022

Matas Buzelis, automobilový odborník společnosti carVertica, sestavil několik pravidel, které vám pomohou snížit výdaje za palivo.

1. Pomůže plynulá jízda

Neustálé zrychlování a náhlé brždění logicky zvyšuje spotřebu automobilu. Věděli jste ale, že tento agresivní způsob jízdy může zvýšit spotřebu paliva až o 40 %? A ještě jeden bonus! Plynulejší jízda dokáže prodloužit životnost motoru, pneumatik i tlumičů.

A jeden malý tip: Při jízdě mimo město používejte tempomat, který zamezuje nadměrnému zrychlování a brždění, čímž snižuje spotřebu.

2. Vypnout klimu, stáhnout okénka

Systémy řízení klimatizace používané v moderních autech častokrát nechávají klimatizaci běžet po celou dobu jízdy. Výkonný kompresor klimatizační jednotky zvyšuje spotřebu paliva až o 30 %. Pokud tedy chcete výrazně ušetřit za palivo, používejte klimatizaci s rozmyslem.

3. Kontrolujte tlak v pneumatikách

Automobilka stanovuje pro své modely optimální tlak v pneumatikách, který by měl být dodržen. Ať už kvůli bezpenčnosti, pohodlí, výkonu nebo i kvůli spotřebě. Nízký tlak v pneumatikách zvyšuje valivý odpor, takže motor spotřebovává více paliva, aby udržel rychlost.

Doporučuje se tlak v pneumatikách překontrolovat alespoň jednou za měsíc. Podle odborníků platí následující rovnice: snížení tlaku v pneumatikách o 1 % znamená zvýšení spotřeby paliva o 0,3 %. Ale pozor! Mělo by se myslet také na přefukováním pneumatik, protože vyšší tlak vede k nerovnoměrnému a předčasnému opotřebování.

4. Nevozte přebytečný náklad

Spotřeba paliva zcela logicky stoupá také s hmotností vozidla. Čím větší náklad povezete, tím je k rozpohybování vozu potřeba více výkonu. Takže pro ušetření peněženky dbejte na to, že auto není skladiště, odstraňte přebytečné věci a budete jezdit hospodárněji.

5. Plánujte

Ne vždy jde svůj den dokonale naplánovat, to je jasné, ale pokud to jde, snažte se vyřídit vše potřebné najednou. Je to rozhodně ekonomičtější, než několik různých popojíždění během dne. Důvodem pro vyšší spotřebu na krátké vzdálenosti je fakt, že motory spotřebovávají podstatně více paliva, pokud nejsou zahřáté. Stejně jako byste se měli zahřát před cvičením, abyste se vyhnuli zranění, je motor náchylný na poškození, pokud je vystavený nadměrné zátěži za studena.

6. Pravidelná údržba je důležitá

Stav vašeho vozu má také podstatný vliv na spotřebu. Konkrétně je řeč o stavu motoru, tlumičů a elektrických systémů. Vždy dodržujte doporučené intervaly údržby, protože mnohonásobně vyšší spotřebu paliva může mít na svědomí například senzor kyslíku.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem