Hyundai Pony Coupé: ikona minulosti

Nadčasový koncept Hyundai Pony Coupé, který navrhl italský designér Goigetto Giugiaro, byl poprvé představen na autosalonu v Turíně v roce 1974. Po 50 letech jihokorejská automobilka ukázala repliku studie.

Vydáno 23.05.2023

Došlo k tomu na prvním ročníku akce s názvem Hyundai Reunion, kterého se účastnil i sám Giugiaro. Ten uvedl: „Hyundai Pony jsem navrhl, když jsem byl na startu své kariéry ještě mladým designérem. Dostal jsem za úkol vytvořit technicky platný koncept vozu zacílený na střední třídu. Byl jsem velmi hrdý.“

Právě díky svému jedinečnému designu byl Pony Coupé Concept v 70. letech revolučním modelem. Avšak bohužel nepřiznivá ekonomická situace v té době zabránila tomu, aby byla zahájena jeho sériová výroba.To ale nemění nic na tom, že je tohle vozidlo dodnes vnímáno jako ztělesnění odvahy a odhodlání značky vstoupit do segmentu sportovních automobilů a je určitou inspirací při tvorbě designu některých dnešních modelů.

Vůz je charakteristický svými elegantními geometrickými liniemi i futuristickým a dynamickým vzhledem. Velmi atypický byl v 70. letech klínovitý tvar přídě a kruhové světlomety. Interiér je také velmi minimalistický, vyniká v něm jednoramenný volant a anatomická sedadla s dvoubarevným čalouněním.

Hyundai Pony

 

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem