Horké letní dny jsou tady. Víte, jak správně používat v autě klimatizaci?

Všichni dobře víme, jak nepříjemné je nastupovat do rozpáleného auta. Těžký horký vzduch má negativní vliv na komfort posádky a může být i životu nebezpečný. Když je ve voze více než 25°C, řidič je po chvilce malátný, ztrácí koncentraci a musí se značně přemáhat, aby neusnul.

Vydáno 12.05.2022

Horko, a s ním spojenou únavu, můžete řešit otevřením okýnek, dostatečným pitným režimem, při delší cestě častými zastávkami nebo třeba použitím klimatizace. Její použítí zvyšuje pohodlí a komfort cestujících a díky tomu má pozitivní vliv i na jejich bezpečnost, protože jak je známo - s chladnou hlavou se jezdí lépe.

Jak tomu tak bývá, nic se nemá přehánět. Vyhýbejte se extrémům a nesnažte se vychladit kabinu automobilu až příliš. Své tělo tak můžete při vystoupení z vozu vystavit tepelnému šoku. Rozdíl mezi klimatizovaným prostorem a vnějším prostředím by neměl být větší než pět až osm stupňů Celsia

Pokud nebudete dodržovat určitá pravdila, dost pravděpodobně se vám nevyhne nachlazení, rýma nebo nepříjmený kašel. Při dlouhodobém vystavování těla velkým teplotním rozdílům by mohlo docházet až k revmatickým onemocněním nebo poruchám krevního oběhu.

Jak tedy správně postupovat?

1. Nejprve je nutné horký vzduch z auta co nejrychleji odvětrat. Nastartujte vozidlo, nastavte klimatizaci na nejnižší možnou teplotu a ventilátor pusťte na maximum. Otevřete okna.

2. Cca po třech minutách okna zavřete a zapněte funkci tzv. „vnitřního oběhu“. Díky tomu se vzduch v autě rychleji ochladí. Po cca pěti minutách tuto fuknci vypněte. Teplotu nastavte tak, aby byla maximálně o čtyři až pět stupňů nižší než venkovní teplota.

3. Jak bylo zmíněno výše, dejte pozor, aby chladný vzduch nefoukal na řidiče ani další cestující přímo. Doporučuje se foukání vzduchu směrovat nahoru a na přední boční okna.

4. Když je klimatizace v provozu, musí být zároveň otevřen alespoň jeden výdech do vozidla. Nejlepšího výsledku chlazení dosáhnete pouštěním chladného vzduchu odmlžovacími tryskami na přední sklo.

Nezapomínejte na pravidelnou údržbu!

Moderní kabinové filtry a možnost použít i recirkulaci vzduchu vytvářejí ve voze čistější prostředí. I tak ale odborníci doporučují nezapomínat na pravidelnou dezinfekci a výměnu kabinového filtru. Ideální je vyčistit klimatizaci alespoň dvakrát ročně - na jaře a na podzim.

Zdroj: besip.cz

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem