Horké letní dny jsou tady. Nenechávejte děti a zvířata zavřená v autě!

Každoročně se v médiích objevují zprávy o tom, jak nezodpovědný rodič nechal v rozpáleném autě malé dítě nebo sobecký majitel svého psa. Situaci dost často zachraňují všímaví kolemjdoucí, kteří se snaží pomoci. Vysoké teploty a dusno jsou ale život ohrožující, a tak ne vždy přijde pomoc včas.

Vydáno 20.06.2022

Klimatizace nebo stáhnutá okénka za jízdy možná vytváří pocit, že je horko snesitelnější, ale po vypnutí motoru se z auta do pár minut opět stává rozžhavené peklo. S tím se velmi těžce vypořádá i zdravý dospělý člověk, natož tak malé ditě nebo zvíře, které samo vystoupit z vozu nemůže.

teplota

Zvířata se nemohou potit jako lidé, takže se ve vyšší teplotě ochlazují zrychleným zkráceným dýcháním. Při tom dochází k rychlejší dehydrataci. Úzká škvírka pootevřeného okýnka problém neřeší, protože nedokáže zajistit dostatečnou cirkulaci vzduchu. Pokud není jiná možnost a vy musíte zvíře na chvíli v autě nechat smotné, je vhodným řešením například větrací mřížka, kterou seženete snad v každém zverimexu.

Přehřátí může v nejhorším případě vést až k úmrtí zvířete.

zvire v autě

Co dělat, když uvidíte dítě nebo zvíře v uzamčeném rozpáleném autě?

1. Zjistěte, jestli dítě/zvíře vnímá a je při smyslech. Neprodleně zkuste sehnat majitele vozidla. Pokud majitel není poblíž, volejte záchranné složky.

2. Jestliže dítě/zvíře nereaguje či ztrácí vědomí, vyrazte okénko a volejte záchranné složky.

3. Poskytněte první pomoc jako při úpalu. Vezměte dítě či zvíře do stínu, poskytněte mu vodu a postupně snižujte teplotu studenými zábaly (pozor na opačný extrém - podchlazení!).

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem