Henessey Venom GT

Když se chcete projet rychlostí 435 km/h

Vydáno 25.02.2014

Hennesey je americká firma, která se zabývá tuningovými úpravami a stavbou projektových automobilů. Jako svou výkladní skříň postavili a prodávají model Venom GT, abychom byli fér, je třeba říct, že nezačínali úplně od nuly. Jako základ pro Venom GT slouží Lotus Exige a i když v Hennesey Performance Engineering hodně věcí zcela vymění, pozmění a přenastaví (včetně zcela nového motoru), pokud s ním chcete jezdit legálně po silnici, v techničáku budete mít napsáno, že je to Lotus. Což se nemusí všem líbít, můžete ale být v klidu.

 

Pod kapotou je totiž dvěma turbodmychadly přeplňovaný sedmilitrový osmiválec, což by mělo stačit na zavření úst všem posměváčkům. Tohle monstrum produkuje 1 244 koní a 1 566 Nm, pokud momentálně nepotřebujete trhat asfalt a nebo už zadní pneumatiky prosí o milost, můžete výkon omezit na 800 nebo 1 000 koní přepnutím režimu. Motor, který se nechá vytočit až k 7 200 ot/min je umístěn uprostřed a pohání jenom zadní kola skrze manuální šestistupňovou převodovku.

No a aby nám ukázali, jak to vypadá, když se všech 1 244 koní splaší na letišti, vyrazili na dráhu do Kennedy Space Center. Tam s autem dosáhli maximální rychlosti 435,31 km/h. Bugatti Veyron Super Sport ale může být v klidu, jeho rekord vydrží, i když má hodnotu "pouze" 431,072 km/h. Venom GT totiž nesplňuje některá kritéria pro zájemce o titul "nejrychlejší produkční automobil". Zaprvé se při měření rychlosti musí jet dvakrát (tam a zpátky) a počítá se průměr nejvyšších dosažených rychlostí, zadruhé jich bylo vyrobeno zatím 11 kusů a celkem je jich v plánu jen 29, Guinnessův rekord ale vyžaduje 30 kusů.

V Hennesey si ale věří a tvrdí, že auto by dosáhlo rychlosti až 450 km/h kdyby byla runway delší. No a jelikož silných řečí není nikdy dost, dokonce se cítí i na nejrychlejší kolo na trati anglického Top Gearu v Dunsfoldu (nevím, jestli viděli Porsche 918 nebo Mclaren P1, kteří jsou hlavními adepty na tenhle titul).

Tak snad brzo uvidíme, co z toho bude pravda, Venom GT už dokázal, že je hodně rychlý - minulý rok při testování akcelerace dosáhl průměrného zrychlení z nuly na 300 km/h za 13,63 s. Pro srovnání zmíněný McLaren P1 uvádí stejné zrychlení za 16,5 sekundy - to je na této úrovni obrovský rozdíl.

Hennesey Venom GT se prodává za 1 milion USD, roční produkce je omezena na 10 kusů.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem