Hardcore Porsche 911 Dakar odhaleno ve čtvrtek

Porsche ve středu (16. listopadu) na autosalonu v Los Angeles představilo 911 Dakar, hardcore off-roadovou edici své vlajkové lodi. Jako poctu vítězství Porsche v rallye Paříž-Dakar v roce 1984 najel tento duchovní nástupce 911 Safari v rámci testovacího programu 500 000 km v různých terénech.

Vydáno 18.11.2022
1
/
5

Přestože Porsche ještě nepotvrdilo úplné specifikace pohonu nebo modifikace, očekává se, že bude sdílet stejnou vysoce adaptabilní plochou šestku s výkonem 443 k jako Porsche 911 Carrera 4S, vzhledem k tomu, že Porsche nedávno vyslalo dvě terénní 911 na Ojos del Salado v Chile, a to na nejvyšší sopku světa, s tímto motorem. Jedinou potvrzenou změnou pro 911 Dakar oproti standardnímu vozu je systém ABS, který byl optimalizován pro práci na nezpevněném povrchu, a zvýšená světlá výška, která, jak spekulujeme, bude podobná vozům pro šplhání po vulkánech.

Tyto vozy byly vybaveny řadou terénních vylepšení, včetně kratších převodových poměrů, terénních kol a pneumatik o šířce 310 mm, zvýšeného zavěšení kol pro světlou výšku 350 mm, lehké ochrany podvozku, speciálně upraveného chladicího systému a ochranné klece. V rámci testovacího programu byl model 911 Dakar odvezen na testovací dráhu Château de Lastours v jižní Francii, známou zkušební plochu pro vozy rallye Dakar. Závodní jezdec Porsche Romain Dumas, který je již s 911 obeznámen, řekl: „Věděl jsem, co dokáže 911 na silnici, ale byl jsem naprosto ohromen tím, jak dobře si auto vedlo tady na svobodě.

Chování vozu na jiných sypkých površích, jako je písek, bylo testováno v Dubaji a Maroku, kde opakovaně vyjíždělo do strmých dun ve vedru 45 °C. Dvojnásobný mistr světa v rally Walter Röhrl pochválil 911 Dakar za „tak precizní a klidnou“ jízdu po švédských zamrzlých jezerech. Řekl: „Žádný zákazník Porsche nebude věřit všemu, co můžete s tímto vozem dělat, než ho sám bude řídit.

Úplné technické specifikace, stejně jako podrobnosti o dostupnosti a ceně modelu 911 Dakar, odhalí Porsche ve čtvrtek na autosalonu v Los Angeles.

 

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem