Ford Mondeo končí, poslední model se vyrobí v březnu 2022

Velký konkurent pro VW Passat a u nás i pro Škodu Octavii jde do důchodu. Po třiceti letech věrné služby Ford ukončuje výrobu Mondea.

Vydáno 25.03.2021

Ford už ukončil výrobu modelu Fusion, což je takový americký bratr evropského Mondea. Může za to rostoucí změna požadavků zákazníků. Popularita SUVéček a crossoverů stále roste. V USA jsou větší auta ještě populárnější, a tak není divu, že tam omezují výrobu sedanů. Nicméně tento trend zavedli i v Evropě, a tak se poslední model Mondea vyrobí v březnu 2022.

Mondeo bylo uvedené na trh v roce 1993 a mělo sloužit jako náhrada za Ford Sierra. Od té doby se v Evropě prodalo přes pět milionů kusů. Úspěšný model to byl, jenže podle mluvčího automobilky Ford se trh se středně velkými sedany (a kombi a liftbagy) snížil od roku 2000 o 80 %.

Ford Sierra

Ford Sierra

Pro jiné automobilky, jako například pro již zmiňovaný Volkswagen se svým Passatem, by to mohla být výhoda. Passat ale může potkat stejný osud. VW sice potvrdil novou generaci Passatů, ale údajně se mají vyrábět výhradně jako kombíky.

Kdo nechce SUV, bát se nemusí. Tržní segment se sedany není ztracený. Máme tu Škodu Octavii nebo Superb, Peugeot 508 nebo třeba Opel Insignia. Sedany jsou taky stále docela populárníČíně, kde by se Mondeo mělo dále prodávat, takže jméno Mondeo bude možná pokračovat i v dalších letech v této zemi.

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: motor1

Související články

Začátek konce benziňáků v USA
Dva senátoři z Kalifornie požadují po americkém prezidentu Bidenovi, aby stanovil datum, do kterého se v USA přestanou prodávat auta se spalovacími...
Vydáno 23.03.2021
Čína omezuje pohyb Tesly. Bojí se, co by mohly zachytit kamery
Kamery v autech od Tesly, které zajišťují asistenční služby pro řidiče, musejí zachycovat a natáčet podněty z okolí. Je to logické, když například...
Vydáno 22.03.2021
Kromě elektromobilů Britové podpoří i vodíkové pohony
Velká Británie buduje dopravní uzel pro auta na vodíkový pohon. Hodlá do něj investovat 3 miliony liber (v přepočtu 91 milionů korun).
Vydáno 17.03.2021

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem